For kort tid siden ble mobilbetalingstjenesten Vipps lansert av DNB. Den nye appen skal gjøre det enklere å overføre mindre beløp til venner, og er på mange måter lik den norske tjenesten mCash som ble lansert i mars 2014.

Dette har ført til en salig debatt om DNB og deres rolle overfor norske gründere. Innovasjonssjef i Fanbooster, Geir Sand Nilsen, har gått hardt ut i et blogginnlegg der han mente at banken har kopiert mCash og at de prøver å presse dem ut av markedet i stedet for å samarbeide.

På den andre siden står kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen, som mener at dette var et helt nødvendig trekk for banken.

Les også: – Vipps og DnB skremmer vettet av meg

Les også: – Smart av DnB å lansere Vipps

Den nye, norske betalingstjenesten mCash ønsker selv ikke å prate om i hvilken grad Norges største bank har kopiert dem, men er enig med Sand Nilsen i at det er viktig å reise spørsmålet om hvilken rolle DNB skal ha i innovasjons-Norge.

- Jeg har ikke noe problem med at DNB lager betalingstjenester. Det er det en selvfølge at de gjør. Men det påvirker ikke retten til å stille spørsmålet om det greit at Norges største bank velger å konkurrere mot norske innovasjonsbedrifter. Det syns jeg ledelsen i banken skal svare på, sier daglig leder i mCash, Daniel Riisager Döderlein, til Kampanje.

Han mener det er helt fundamentalt for nordmenn å vite hva slags agenda DNB har, av to grunner. Banken er størst i Norge og den er statseid. I tillegg har DNB gått tydelig ut med at de ønsker å hjelpe norske gründere.

- Det som kanskje er det viktigste, er at DNB har tillagt seg en profil hvor de sier at de skal være gründerens beste venn. Et kjempefint marketingstunt som gir dem mye oppmerksomhet. Men er det marketinggimmeck de driver med eller er det ektefølt? Hvis de ønsker å hjelpe gründerne er dette en interessant debatt som bør tas, sier Döderlein.

 

Avviser kritikken

DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld forsvarer bankens siste satsing i det mobile betalingsmarkedet.

- En kunstig motsetning
Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, er ikke enig i kritikken som har blitt avfyrt i deres retning. Han mener Döderlein maler opp en kunstig motsetning mellom Vipps og bankens ønske om å bidra til at norske gründere skal lykkes.

- Det blir feil å sette dette opp mot hverandre. For meg er det en kunstig motsetning. Vi har 200.000 småbedrifter som kunder, og hjelper hvert eneste år mange tusen gründere som tar spranget og starter for seg selv. Det synes vi er viktig og gøy. I tillegg støtter vi flere såkornfond, har strategiske partnerskap med forskningsmiljøer og investerer i masse store og små bedrifter innen veldig mange bransjer.

Han mener en annen bank hadde kommet med løsningen om kort tid hvis ikke de selv gjorde det, og sier det bare er et tidsspørsmål før flere slenger seg på.

- Selskaper som starter opp innen bank og finans risikerer å bli konkurrenter av DNB. Det ligger i sakens natur. Akkurat som selskaper som starter i telekom blir konkurrenter av Telenor. Betalingsformidling er vår kjernevirksomhet, og på dette området konkurrerer vi mot andre banker, internasjonale giganter og små oppstartselskaper.

Westerveld poengterer at konkurranse er sunt og at dette er en type tjeneste som veldig mange internasjonale aktører allerede har lansert, banker inkludert.

- Om noen få år så tror vi at dette er noe alle banker vil tilby på en eller annen måte. Det er jo sånn at kundene må velge hvilken tjeneste de ønsker å bruke. Vi er veldig glad for at over 250.000 allerede har registrert seg som brukere av Vipps, sier han.

Snylt eller Vipps:

DNB dundrer løs med reklame for sin nye betalingstjeneste. Reklamenfilmen viser et fiktivt gameshow på tv som heter Snylt eller Vipps.

mCash gir seg ikke
Til tross for en gigantisk markedsføringskampanje av Vipps fra DNBs side, har ikke mCash tenkt til å gi seg i kampen om det norske markedet. Tvert i mot.

- Mulighetene i Norge opplever vi ikke som veldig endret. Vi var forberedt på konkurrerende tjenester, og snarere overrasket over at det ikke har kommet før. Snart skal du og jeg flytte oss over fra betaling med kort og kontanter, til mobil. Da er det viktig å ha tenkt på alle situasjonene man bruker betaling i.

Og det er her gründeren mener at det store skillet mellom Vipps og mCash kommer til syne.

- Vi har både en norsk og en internasjonal ambisjon. Vipps er både dårligere i pris og funksjon. Vi skal være en universell betalingstjeneste som tjener alle behovene du har. Vipps leverer en av de tjenestene vi lanserte i februar 2014. Frem til for en ukes tid siden var vi de største på det i Norge, og i dag er vi uansett en mye større tjeneste som tenker mer langsiktig enn Vipps.

Spørsmålet Döderlein stiller seg er om DNB har planer om å levere noe mer, men Westerveld ønsker ikke å si noe om videre planer annet enn at tilleggsfunksjoner i Vipps vil komme.

- Kundene kommer til å få en enda bedre tjeneste etter hvert som det utvikles, forteller han.

Tar opp kampen:

Det norske gründerselskapet mCash har med kapital fra Northzone og Entrée Capital planer om å erobre både det norske og internasjonale markedet. Men får tøff motstand i Norge fra DNB. Her mCash-gjengen, Daniel R. Döderlein, Lars-Thomas Stene, Thomas Brager Carlsen, Anders Bakke og Joachim Krüger.