Det er tøffe tider for nettannonsører og mediehus. Ikke bare må de bryne seg på brukere som blokkerer bannerannonsene deres og videoreklamene, de må også rette seg etter nye krav fra teknologigigantene Apple og Google. Fra før har Apples nettleser Safari innført autoblokkering av annonser som er programmert med Flash-teknologi for sine brukere. I månedsskiftet følger Google etter og gjør det samme på sin nettleser Chrome. Det vil ramme langt flere brukere, forteller kommersiell produktsjef Elnaz Esmailzadeh i VG Nett.

- Markedet endrer seg i raskt tempo og vi står foran mange utfordringer. Et av disse er annonsensynlighet som gjør det essensielt å tilrettelegge annonsetyper som vil synes og lastes ned raskt, sier Esmailzadeh til Kampanje.

Les også: Mediallianse vil stenge adblock-døra

- Påvirker de fleste
I praksis betyr endringen at annonser som tidligere har vist levende bilder vil få et gråskjær og bli utstyrt med en play-knapp. Det betyr at annonser som tidligere har vært utformet for å fange oppmerksomheten til leserne nå må aktiveres av leserne selv.

Google og Apple er ikke de eneste som har begitt seg ut på et korstog mot Adobe-eide Flash. Også Facebooks sikkerhetssjef Alex Stamos har oppfordret Adobe til å sette en dato for å ta livet av teknologien, og i går innførte Mozillas nettleser Firefox blokkering av Flash som standard, skriver The Verge.

Esmailzadeh mener annonsørene nå ikke har noe annet valg enn å lage HTML-annonser, eller konvertere Flash-annonsene til HTML.

- Betyr dette at Flash-annonsene er døde?

- Vi vet fra før at Safari blokkerer animasjoner, men på Chrome gjøres dette mer dramatisk ved at annonsene gråes ut og du må trykke på play-knappen for å se annonsen. 43 prosent av trafikken vår kommer fra Chrome, så dette vil påvirke de fleste annonsørene.

- Hvor mange annonsører bruker flash i dag?

- Vi har ikke eksakte tall på det i VG, men i alle fall mer enn halvparten av annonsene er flash. Det er en stor andel.

Saken fortsetter under bildet.

Grått: Slik vil Flash-annonsene se ut på VG Nett når Google Chrome ruller ut endringene sine.

- Over og ut
Hun mener blokkeringen på lang sikt er godt nytt.

- En del Flash-annonser bruker en mye større andel av CPU-en. Flash-annonser fungerer heller ikke på alle plattformer, så det er en klar fordel å gå videre med HTML.

Digitalleder Sigurd J. Vik mener Chromes Flash-struping er nådestøtet for den én gang så populære teknologien.

- Vi mener dette er over og ut for Flash. Jeg har vært designer i sin tid og har dgget Flash som bare det for alle mulighetene det ga, men det er bare å erkjenne at den tiden er over. Resten av nettet gjør de samme tingene, bare enklere og mer kompatibelt, sier han til Kampanje.