Mandag ettermiddag postet Mental Helse Ungdom en to minutters lang film på Instagram rettet mot russen. På under to døgn har filmen fått over 600.000 visninger og den har blitt delt over 1800 ganger.

- Det kan virke som om vi har truffet en nerve der ute og klart å skape engasjement hos russen med dette alvorlige temaet, til tross for at de er midt inne i en tid med mye moro, sier Lars-Erik Edvardsen, kampanjeansvarlig hos Mental Helse Ungdom, i en pressemelding.

- Vi må ha et mål om at alle skal bli russ
Sammen med reklamebyrået Pol har de laget Gråruss-kampanjen som representerer alle unge som hvert år velger å ikke bli voksne – og heller ikke russ. Kampanjen retter blikket mot grårusskort og en dyster statistikk som blant annet viser at selvmord er den vanligste dødsårsaken blant unge og at tre av ti har skadet seg med vilje.

Vi blir også kjent med en mamma som har opplevd å ha en sønn som ikke ble russ, og det vil komme flere taktiske uttak som skal bidra til at Mental Helse Ungdom får flere medlemmer og støttespillere.

- Mental helse hos unge er et viktig og alvorlig tema. Vi må ha et mål om at alle skal bli russ, og at alle skal føle seg inkludert, sier Edvardsen.

- En utfordring vi sjelden har stått i tidligere
Filmen er foreløpig kun delt på Instagram i samarbeid med Russedress, for å få mest mulig spredning blant russen. Filmen deles helt uten betalte midler eller kjøpte views. I tillegg til kampanjefilmen som har gått viralt og filmen «En grårussmammas refleksjoner», vil Mental Helse Ungdom følge opp med å være til stede på skoler rundt omkring i landet for å dele ut Grårussekort. I tillegg skal flere elementer i kampanjen rulles ut på flere mediekanaler i håp om å nå ut til foreldre og omsorgspersoner i tiden fremover.

- Dette har vært veldig givende å jobbe med, for selv om temaet er både tungt og vondt, så er det så utrolig viktig at selvmord blant unge er noe vi snakker høyt om, sier Monika Augustsson, strategisk rådgiver i Pol.

Hun forklarer arbeidet som å bevege seg på en knivsegg mellom å lage noe som treffer og rører.

- Samtidig som vi skal vi ivareta de som har det vanskelig. Det har vært en øvelse og en utfordring vi sjelden har stått i tidligere.  Beskriver det som en lærerik prosess.

- Underveis har vi hatt viktige avsjekkere med målgruppen i forhold til både tema og virkemidler, forteller hun.

I tillegg til Augustsson fra Pol, har også Rikke Sofie Jacobsen, Pia Emilie Lystad, Kristin Eidså Brantzeg Scheele, Simon Karlsson, Benjamin Rodgers og Thomas Eklo Skaara, jobbet med kampanjen.

På produksjonssiden har Stian Johansen stått for alt fra regi og foto til klipping av ferdige filmer. Produsent har vært Maren Gjerdrum Haugen hos Pol, og musikken er laget av Ole Ivars, covret av Emelie Hollow og håndtert av Ohlogy.