Med en tre minutter lang one-take spesiallaget for TikTok og sosiale medier, tar Kirkens SOS et tydelig grep for å nå unge gutter med et viktig budskap: Du er ikke alene.
I forrige uke kom FHI ut med ferske tall: selvmord er fortsatt en av de største årsakene til dødsfall blant unge i Norge. I 2024 tok 727 mennesker sitt eget liv – 139 av dem var under 30 år. De fleste var menn.
Nå lanserer Kirkens SOS en ny kampanjefilm med mål om å gjøre det lettere for unge gutter å åpne seg om psykisk helse.
Filmen er regissert av Andrea Lütken, produsert av Avia Produksjon, og har skuespiller David Stakston (kjent fra «Skam» og «Ragnarok», red.anm.) i hovedrollen.
- Hvis én eneste ung gutt ser filmen og kjenner på at han ikke er så alene, er det mer enn verdt det, sier Stakston om motivasjonen for å delta i prosjektet.
Innholdet i filmen er basert på innsiktsarbeid og samtaler med unge gutter i målgruppen. Den tematiserer konkrete situasjoner som ofte oppleves som stressende, og bygger på gjenkjennelige følelser og hverdagsscener fra unge menns liv.
- Gi rom for ettertanke
- Målgruppen er gutter mellom 15 og 19 år. Vi har brukt innsikt direkte fra målgruppen for å lage noe som oppleves ekte og relevant, sier Turid Gjerde Spilling, leder i Kirkens SOS Oslo.
Les også: Oppfordrer unge til å oppsøke hjelp etter overgrep i ny kampanje
Kampanjen bryter med det klassiske 15-sekunders formatet mange jobber etter på TikTok. I stedet satser Kirkens SOS på et grep som har vist seg å fungere blant unge, nemlig lengre, historiedrevne videoer i «storytime»-format.
- Vi vet at unge ser lange videoer – så lenge de oppleves som ekte og relevante. Vi ønsket å lage noe som kunne holde på oppmerksomheten, og samtidig gi rom for ettertanke, sier regissør Andrea Lütken.
Anonym hjelp når som helst
Målet med filmen er ikke bare å skape gjenkjennelse, men å gjøre terskelen lavere for å snakke med noen, enten det er en venn, eller via Kirkens SOS sin anonyme chat.
- Mange sliter, og særlig gutter kan synes det er vanskelig å åpne seg. Men vi vet at det hjelper. Vi håper filmen kan bidra til å gjøre det lettere å ta det første steget, sier Spilling.
Stakston deler åpent av egne erfaringer i filmen og håper det kan bidra til mer åpenhet.
- Vi må snakke mer om selvmordstanker. Ikke bare i kampanjer, men i nyhetene, på skolene og rundt frokostbordet. Først da kan vi gjøre det lettere for folk å be om hjelp, sier han.
Kommentér