Saken er oppdatert med kommentarer fra kommunestyrerepresentant Bjørnar Pedersen (H) og Jon Nikolaisen (Sp).

Det vakte nasjonal oppsikt da kommunestyrerepresentant Jon Nikolaisen (Sp) i Porsanger i Finnmark foreslo at Lakselv skulle endre navn til bare «Elv» for å sette søkelyset på konsekvensene av oppdrettsnæringens vekst.

- Forslaget om navneendringen markerer vår forpliktelse til å beskytte laksen før det er for sent. Uten laksen er vi bare en elv, sa Nikolaisen i en pressemelding sendt ut av interesseorganisasjonen Norske Lakseelver.

Ikke alle var begeistret for forslaget og det ble heller ikke tatt opp til avstemning.

- Det er ikke dette vi skal bruke kommunestyret til. Jeg blir litt sur, sa Bjørnar Pedersen (H) under debatten i kommunestyret ifølge Børsen

Ring 2 står bak
Nå trer Oslo-byrået Ring 2 ut av skyggen som opphavet til det kreative forslaget.

De forteller at de ville bruke navneendringen som et kreativt utgangspunkt for å sette fokus på hva som virkelig står på spill.

- Å få jobbe med å løfte frem villaksens fremtid har vært både en personlig hjertesak og en unik utfordring for oss. Dette prosjektet har gitt oss muligheten til å kombinere privat engasjement med kreativ kommunikasjon for å belyse en av vår tids viktigste miljøsaker, sier strategisk leder Per Kristian Voss Halvorsen i Ring 2.

De har laget en minidokumentar for Norske Lakseelver som både gir et innblikk i prosessen rundt navneforslaget og viser debatten i Porsanger kommunestyre. Sammen med regissør Andreas Nordberg fra Push jobber de også med å få finansiert en lengre og mer TV-vennlig versjon av minidokumentaren.

- Syntes ideen var veldig god
Bakgrunnen for kampanjen er at  Norske Lakseelver ønsker en overgang fra åpne til lukkede merder i norsk lakseoppdrett. Ifølge kommunikasjonsdirektør i Norske Lakseelver, Pål Mugaas, dør opp mot 50 prosent av all villaks på grunn av lakselus fra oppdrettsanlegg.

- I april så kommer regjeringen med et utkast til nytt havbrukslovverk, og i den sammenheng er det viktig å synliggjøre at veldig mange bryr seg om villaksen og at vi ønsker en overgang til lukkede merder, sier han til Kampanje.

Han bekrefter at Ring 2 kontaktet dem med ideen om å foreslå et navnebytte for Lakselv.

- De hadde ideen og vi synes den var veldig god, sier Mugaas.

- Er det sånn at dere ikke tidligere har ønsket at det skal komme frem at det er et reklamebyrå står bak?

- Det er ikke noe grunn til å holde dette hemmelig. Dette var et politisk innspill. Det er både litt alvor og litt for å sette fokus på saken. Bakteppet er alvorlig.

Han lover flere publisitetsstunt i tiden fremover.

Se mini-dokumentaren her (saken fortsetter):


- Skuffet meg stort
Bjørnar Pedersen i Høyre tar heller ikke i dag bølgen for kampanjen.

- Jeg synes det er utrolig rart at Senterpartiet lar Norske Lakseelver få lov til å bruke deres navn i et kommunestyre til å fremme en markedsføringskampanje. Det synes jeg er helt utrolig, sier han.

Han mener saken utviklet seg til et «medie-jippo» og viser til kamerateamet som kom for å filme debatten i kommunestyret.

- Da det ble diskutert om vi skulle tillate at forslaget ble fremmet, så stemte jeg for. Jeg mener at alle kommunestyrerepresentanter som ønsker å komme til orde skal få lov til det. Men at det utviklet seg til et medie-jippo for Norske Lakseelver, skuffet meg stort.

Gruppeleder Jon Nikolaisen i Porsanger Senterparti mener saken fra Norske Lakseelver var midt i blinken for å få frem budskapet om de ikke ønsker åpne laksemerder i Porsangerfjorden.

- Nei-vedtaket fra oss ble også idiotforklart, akkurat som Elv-saken. Så hva som er verst av det som skjedde i kommunestyresalen av Elv og idiotbeskyldninger av andres meninger, er vel opp til velgerne å avgjøre, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

- Skjønner ikke
Per Kristian Voss Halvorsen i Ring 2 stiller seg uforstående til kritikken fra Høyre.

- Hvis ikke en kommunestyresaler skal brukes til politikk, skjønner jeg ikke hva de skal brukes til, sier han.

- Og dette er politisk kommunikasjon, intet annet. Egentlig burde laksesaken i seg selv overskygget de politiske skillelinjene. Her er en bransje i ferd med å utrydde en hel art, mens politikere heier dem frem for å oppnå kortsikte økonomiske gevinster, fortsetter Voss Halvorsen.

Han legger til at det kun var tre politikere fra Frp som stilte seg negative til å ta opp saken.