I tradisjon tro slipper Posten sin sjette julefilm i midten av november. Siden 2019 har post- og logistikkonsernet hatt en markedsstrategi og et mål om å kapre julehandelen i en storstilt reklamekampanje i siste kvartal, og Posten har aldri vært redd for å overraske i julefilmene sine. Men etter flere kontroversielle filmer de siste årene, fikk julens kanskje viktigste budskap spille hovedrollen i fjor. I julefilmen «Reisen til julestemningen» ble kontroversielle og vanskelige temaer lagt til side, til fordel for magi og budskapet om at kjærlighet er mer verdifullt enn dyre gaver.

I år derimot blir det dramatikk fra Nordpolen når et av julenissens reinsdyr sliter med å takle kjendistilværelsen etter mange år i rampelyset.

- Hvert år jakter vi på den gode historien, og for sjette gang leverer Posten et skråblikk på jula. Enten det er en skeiv julenisse, en Trump-parodi, eller som vi gjorde første gang; hintet om at Jesusbarnet kanskje bare var postmannen sitt. Som en av julens hoffleverandører er det en glede å kunne bidra med humor og julestemning. Tradisjonen tro, er det intet unntak i år, sier markedsdirektør for Posten og Bring, Monica Solberg, i en pressemelding.

- Verdensbildet har lenge vært mørkt og alvorlig
I årets julefilm «I skyggen av en julestjerne», har Posten gått dokumentarisk til verks i møte med et av julenissens reinsdyr hvor suksessen har gått rett i hornene på ham.

- Denne gangen ønsket vi å flytte blikket bort fra julenissen og over på de som driver med mye av det samme som Posten – transport av pakker i jula. Vi skal ikke legge oss opp i hvordan det går på Nordpolen altså, men vi vil gjerne fortelle at vi i Posten leverer hver eneste jul, og har gjort det siden 1647 – uansett hvordan det går der oppe i nord, sier kampanjeansvarlig i Posten, Hege Barbara Aarhus.

Årets julefilm leveres i et Netflix-aktig dokumentarfilmunivers, og er nok en gang signert reklamebyrået Pol – som mener det er på tide å le litt igjen.

- Verdensbildet har lenge vært mørkt og alvorlig, så en fin julegave fra Posten i år kan være å få folk til å trekke på smilebåndet, og kanskje til og med le litt. I år kliner vi til med den satiriske juledokumentaren om hvordan et av reinsdyrene håndterer kjendistilværelsen og rampelyset, sier kreatør-teamet med Pia Emilie Lystad og Thea Heber Bjørndal Iversen, som står bak årets julekampanje.

Dette er den sjette julefilmen i rekken siden Pol vant anbudet om å levere reklame og markedskommunikasjon for Posten i 2019. I fjor fikk byrået fornyet tilbud etter at de på nytt gikk seirende ut av anbudskonkurransen, og sikret seg den toårige kontrakten med mulighet for totalt tre års forlengelse.

De siste årene har vi fått en ny vri på juleevangeliet med filmen «In Those Days», og et møte med den gretne nissen og budskapet «Make Christmas Great Again». I 2021 overrasket Posten og Pol en hel verden med den homofile nissen som endelig fikk sin «Harry» i «When Harry met Santa», før det ble klimaromantikk mellom julenissen og Moder Jord i 2022, og ekte julestemning i fjor med magi og kjærlighet.

- Vi har gått dypt inn i alt materiale
Som alltid slipper Posten en langversjon av julefilmen i tillegg til flere kortere varianter og taktiske filmer. I år er reinsdyret «Dasher» i oppæring som postbud, og får lære de ulike måtene å sende og motta julegaver på. Det blir også reinsdyr i sosiale medier, utendørs og i Postens egne kanaler.

- Vi har hatt en sinnssykt gøy produksjonsfase, hvor vi har gått dypt inn i alt materiale. For eksempel er alle arkivklippene filmet med kameraer fra ulike tidsepoker, forteller Lystad og Iversen i Pol.

Filmene er produsert av produksjonsselskapet Bacon med Kasper Häggström på regi og musikk av Andreas W. Martinsen og Benjamin Nerheim. Julefilmen har premiere på TV og kino mandag 18. november og vil gå frem til jul.

Fra Pol har også Simon Karlsson, Kristin E.B. Scheele, Marius Eriksen, Benjamin Rodgers og Ole Jacob Bøe Skattum, bidratt på årets julefilm.