Det snakkes mye om dårligere reklame om dagen, og jeg ønsker å dele mine tanker og erfaringer som kreativ strateg i Snapchat. 

Å lage «god» reklame er mer krevende enn før – men er ikke det nettopp den riktige retningen for bransjen?

At vi stadig møter nye utfordringer, lærer nye ting, og får nye medier og formater å forholde oss til, er det ikke positivt? Det gir oss muligheten til å videreutvikle både oss selv og kundene våre, utforske, teste og lære!

I dag krever en kampanje flere kreative uttak eller ideer. Det er ikke lenger nok å klippe ned en TV-reklame laget for breddeformat og håpe at det fungerer i andre formater.

Vignett, 60 sekunders, 15 sekunders, AR-linse, radiospot, helside, halvside, 9:16 skippable – det er mange formater å beherske. 

Les også: Rema 1000-Torstein både likt og mislikt: - Må tåle at reklamen ikke likes av alle 

Når jeg ser en kampanje levert til Snapchat som bare er en nedklippet TV-reklame, er det lett å se om den var planlagt for vårt stående format fra starten av produksjonen eller ikke. Dessverre, når det er det sistnevnte, blir det ofte reklame som er vanskelig å forstå, like eller huske.

 Ja, du er sikkert lei av å høre det: Lineær TV synker i seertall*. Hvorfor nevner jeg det? Fordi det finnes folk som meg, som ikke ser på lineær TV lenger og som dermed ikke får med seg disse TV-reklamene. I stedet ser folk som meg på Snapchat, og ofte får vi opp en annonse som er et typisk nedklipp og forstår derfor kanskje ikke historien, eller skjønner at en viktig scene eller replikk er klippet bort – og derfor skippes reklamen raskt.

Det er her viktigheten av kreativ strategi og comms planning kommer inn i bildet.

 Ta min rolle i Snapchat som eksempel. Jeg sitter med en brief fra min kunde (annonsøren), som ønsker at jeg bidrar med å tilpasse mediestrategien basert på de satte målene. Jeg kan samarbeide med kreativ avdeling, ekstern eller intern, for å skreddersy idéer og konsepter til vår kanal. På denne måten sikrer vi at Snapchat fungerer som en selvstendig kanal – og enda bedre sammen med andre kanaler.

Les også: Nytt Lotto-par til topps i Reklamebørsen på første forsøk: - Alltid gledelig

Jeg anbefaler sterkt at dette blir et felles punkt i prosessen før produksjon, hvor mediebyrå og reklamebyrå jobber sammen. Hva skal vi løse? Hvem skal vi nå? Hvor skal vi nå dem? Hva gjør målgruppen på Snapchat, for eksempel? Hvordan skal historien fortelles på denne plattformen?

Hvor er det det glipper? Er det våre Creative Best Practices som forvirrer og føles mer som regler enn inspirasjon? Er jeg for dårlig til å kommunisere at dette ikke er en fasit, men heller fellesnevnere for reklame som fungerer godt?

Jeg ønsker reklame som er morsom, kreativ og nyskapende på vår plattform, slik at Snapchatterne fortsetter å bruke oss mer gjennom hele dagen fremfor andre*. Vi har alt å tape på kjedelig og generisk reklame.

Les også: Stadig flere velger strømming med reklame: - Lar seg ikke skremme 

Nå kan det høres ut som om jeg snakker om alle kampanjer – det gjør jeg ikke. Det er noen skikkelig gode kreative kampanjer som har blitt kjørt i det siste, der alle mediene og formatene har fått en runde med kreative ideer og strategiske innspill. Disse kampanjene elsker Snapchatterne! De husker reklamen og deler den. Vi ser at disse vinner priser, både for mediebyråer og reklamebyråer. Og aller viktigst: Kundenes investeringer bekreftes.

Jeg er ikke den rette til å si om reklamen generelt har blitt dårligere, men fra mitt ståsted ser jeg et stort potensial for å lage mer skreddersydd og kreativ reklame for vår kanal. Jeg tør å garantere at det vil skape bedre resultater! Har vi egentlig råd til noe annet?

Kilder:
Lineær TV synker i seertall: Kantar Forbruker og Media Daglig dekning 2012-2023

Snapchattere fortsetter å bruke oss mer gjennom hele dagen fremfor andre: 2024 Alter Agents Study “How we Snap” Commissioned by Snap