I begynnelsen av januar behandlet Stortinget regjeringens forslag om åpning av mineralvirksomhet på norsk sokkel. Til tross for advarsler fra eksperter innen geologi og biologi, har regjeringen likevel bestemt seg for å satse på gruvedrift på havbunnen, noe flere eksperter mener kan få irreversible konsekvenser for havet.

Som et svar til norske politikere har Greenpeace sammen med sin byråpartner WAL utviklet kampanjen «Deep Sea Betting», hvor man kan spille enarmet banditt om havets fremtid.

- Norge tar en enorm risiko ved å åpne for gruvedrift på havbunnen. Vi risikerer å utrydde arter vi ikke engang har oppdaget ennå, forverre klimaendringene og ødelegge viktige områder for fiskerinæringa. Denne kampanjen er et kraftfullt virkemiddel for å synliggjøre hvor uansvarlig den norske gamblingen med livet i dyphavet er, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace, i en pressemelding.

- Havets fremtid står på spill
For å understreke de fatale konsekvensene miljøorganisasjonen mener gruvedrift på havbunnen kan få, er det laget en fyisisk spillemaskin. Men på den enarmede banditten kan man ikke vinne penger om man får tre like – men langt mørkere skjebner for havet, som for eksempel «unik dypvannsart utryddes», eller «koloni med sjøstjerner utslettes».

Spillemaskinen vil bli brukt på Greenpeace-eventer i Oslo, Stavanger og Bergen i de kommende månedene. I tillegg til den fysiske spillemaskinen er det utviklet et enkelt nettcasino, der folk kan «gamble» med livet på havbunnen, for å synliggjøre farene ved gruvedriften – og samtidig signere et opprop for å stanse denne virksomheten.

Deep Sea Betting er utviklet av store deler av den kreative avdelingen til WAL, ledet an av de kreative lederne Simen Frogner og Fredrik Bjørn, som har jobbet tett med designer Kaja Isnes. Spillmaskinen er laget av Hakimaki, og den digitale versjonen er utviklet av freelancer Håvard Bergersen.

- Kampanjen er en tydelig metafor for hvor risikabelt det er å sette i gang gruvedrift på havbunnen. Vi ønsker å vise folk at det er havets fremtid som står på spill. Målet er å skape bevissthet rundt de potensielle ødeleggelsene og få folk til å reagere før det er for sent, sier Vilde Løvaas Jensen i WAL.

Sikter mot å nå 1,5 millioner mennesker
Målet med kampanjen er å få politikerne og selskapene til å stoppe opp og reflektere over risikoen de tar.

- Vi ønsker at forkjemperne for industrien møter oss for å prøve spillemaskinen og gjennom dette få en forståelse for hvilken risiko de tar for havets fremtid. Maskinen er bygget for anledningen, og gjennom interaksjon med maskinen får spilleren spesifikk informasjon om hvilke arter som står i fare gjennom gruvedrift på havbunnen, forklarer Hanne Jalborg, digital strateg i Greenpeace.

Kampanjen er live og vil være synlig på både fysiske og digitale arenaer med mål om å skape engasjement og samle underskrifter for å beskytte dyphavet fra irreversibel skade.

WALs medierådgiver Karoline Hjelmeland, sier at de forventer å treffe minst 1,5 millioner nordmenn i første fase, gjennom synlighet utendørs, på Snapchat og Meta.

Gambler:

Wal-teamet står sammen med Greenpeace bak kampanjen «Deep Sea Betting». Foto: Wal