Rett før jul i fjor gikk Tante Randi seirende ut av anbudskonkurransen om å levere reklame- og kommunikasjonstjenester for kollektivtransport selskapet Kolumbus. Selskapet er Rogalands svar på Ruter i Oslo, og tilbyr kollektivtransport med buss, tog, båt og bysykkel. Målet er å tilby rogalendinger gode alternativer for å la bilen stå – i en landsdel der det brukes mye privatbil.

Det siste halve året har Tante Randi jobbet med å komme under huden på befolkningen for å få bedre forståelse for hvilke utfordringer Kolumbus står overfor.

Det har resultert i kampanjen med det nye konseptet «Du er skapt for å bevege deg. Så reis kollektivt», lansert.

- En underfundig overraskelse som dukket opp i Slabberas, var hvor lite motiverende det å reise miljøvennlig var for folk flest. Og når samtidig bilen holder en høy stjerne i husholdningen, er praktisk i en landsdel med mindre avskrekkende bilkøer og gode parkeringsmuligheter - er det ikke selvsagt at folk kaster seg på den neste bussen sånn uten videre, sier Thyri Dale, sosiolog hos Tante Randi.

Kolumbus har god innsikt i sine reisende gjennom samarbeid med analysebyrået Opinion, men den kvalitative innskten, er det tantene som har stått for.

- Når oppgaven i praksis handler om å be folk om å «ofre» bilen, må man virkelig forstå hva den menneskelige barrieren er, og da er Slabberas genialt, sier Dale.

Slabberas handler i korte trekk om å integrere analyse i det kreative arbeidet, og å snakke med målgruppen for menneskelig innsikt. Dette er en metode tantene har jobbet etter i flere år. I dette tilfellet for Kolumbus handlet det om å sette fokus på den indre stemmen og virkelig forstå hva som skulle til for å velge bort bilen.

- Nesten alle hadde døpt den indre stemmen «den indre kritikeren», som jo er interessant i seg selv. Men det helt gjennomgående i våre Slabberas var ønsket om å bevege seg mer, uten å finne hverken tid eller motivasjon. Heldigvis krever kollektivtilbudet bruk av bein, og da ble jobben å få folk til å se den koblingen, så vi kunne bli en del av den indre dialogen som oppstår når folk skal forflytte seg fra A til B. Dette ble den kreative plattformen vår, forklarer Dale.

Tante Randi og Kolumbus har produsert flere reklamefilmer for TV og kino, et radiokonsept, flere kampanjer og innhold til egne og redaksjonelle flater. Kampanjen ble lansert første gang i sommer og vil gå gjennom resten av året.

Det er Tante Randi som står bak kreativ idé, ved kreativt team Tore Woll, Jobo Engh og Jørgen Kjensli Moe. Filmene er produsert av produksjonsselskapet WeMake og mediebyrået er Flokk.