- Hadde livet i havet dødd raskere, ville kanskje politikerne innsett alvoret i det som har foregått under overflaten de siste 50 årene, og gjort det som trengs for å redde havet, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond, i en pressemelding.

Sammen med reklamebyrået Smeh, slår WWF alarm og krever at politikerne gjør mer for å redde havet. I en rapport utarbeidet av forskere ved NTNU og Universitet i Sørøst-Norge, på vegne av Naturvernforbundet, hevdes det at Norge feilrapporterer om hvor mye av havet som vernes.

- Norge har lenge blitt sett på som en ledende havnasjon, men vi er i ferd med å miste all troverdighet fordi den reelle handlingen uteblir. Nå trenger vi å se at målene som Norge har forpliktet seg til internasjonalt, både gjennom naturavtalen og klimaavtalen, blir fulgt opp på hjemmebane, slår generalsekretæren fast.

- Vanskelig å innse alvoret
Gjennom naturavtalen har Norge forpliktet seg til å verne om 30 prosent av havområdene globalt, men rapporten slår fast at vi er milevis unna målet med rundt én prosent. 

- Selvfølgelig mener ikke WWF at livet i havet burde dø fortere, men om den dramatiske utviklingen de siste tiårene hadde hendt over natta, ville politikere vært fulle av handlingskraft, sier prosjektleder kommunikasjon og kampanje i WWF, Maren Bleskestad.

Og legger til:

- Dessverre ser vi at når endringene skjer sakte og under havets overflate, er det vanskelig å innse alvoret. Og det er nettopp gjennom en slik vinkling at vi ønsker å skape oppmerksomhet rundt havets tilstand og kravene våre om en mer helhetlig og bærekraftig forvaltning av norske hav.

- I en god posisjon
Som Kampanje tidligere har skrevet sikret Smeh kontrakten med WWF tilbake i mars, etter å ha slått ut åtte andre byråer. Dette er det første resultatet av samarbeidet.

- Sammen med WWF har vi tatt et strategisk valg om å snakke til dem som faktisk kan få gjort noe med problemet, fremfor å be mannen i gata om å skru av lyset eller resirkulere. Selv om innsatsen folk flest gjør er bra, er det politikerne som har makten til å få gjennom tiltak som virkelig monner. Her er WWF i en god posisjon til å drive frem nødvendige systemendringer gjennom politisk press, sier rådgiver og daglig leder i Smeh, Aleksander Hetland.

Kampanjen vil være synlig utendørs med ulike budskap rettet mot de største kystbyene i Norge. Nasjonalt er kampanjen synlig på online video, radio, display og i sosiale medier.

Fra Smeh har hele byrået vært involvert i arbeidet med kreatørene Hauk Brochmann, Frederik Feiler, Torstein Skogedal og Thomas Eltvik. Marte Sønsterud har vært designer, Vilje Mohn har vært prosjektleder og Aleksander Hetland rådgiver.