Det har blåst friskt rundt Visit Oslos og deres reklamefilm «Is it even a city?» i sommer. Filmen har gått verden rundt og på få uker har den både rukket å bli hyllet for sin uvanlige tilnærming til reiselivsreklame og kritisert for likhetene med en over ti år gammel belgisk reklamefilm for TV-kanalen Canvas.

I Canvas' reklamefilm fra 2013 blir vi kjent med en norsk turistguide som i likhet med hovedpersonen i Visit Oslos reklamefilm ikke helt forstår hva turistene er så oppglødd over. Drømmen hans er å komme seg vekk fra Norge og åpne en bar i Spania hvor han kan avholde strandfester - i Norge finnes det jo ingen strender.

Det var det belgiske reklamebyrået Make Lemonade som i sin tid stod bak denne kampanjen, som markedsførte «Scandinavian Week» på TV-kanalen, men det var også nordmenn involvert med norske Bacon OSL på produksjon, Kristoffer Borgli på regi og Perry Eriksen i rollen som turistguide foran kamera.

Du kan se den opprinnelige filmen fra Canvas her.

Nå er turistguiden i Canvas' elleve år gamle reklamefilm tilbake for å gi sin kommentar på det som har skjedd. I kjent stil har han en nøktern tilnærming til oppmerksomheten, det til tross for at drømmen om strandbar i syden er oppfylt.

Filmen ble først publisert på Linkedin av Willem Van den Hoof, tidligere kreativ leder i Make Lemonade. Se den her:


Overfor Kampanje forteller Van den Hoof at han har holdt kontakten med Perry Eriksen og produsent Pias Semb etter at de lagde den originale reklamefilmen i 2013.

- Vi begynte å prate om kampanjen til Visit Oslo. Perry var, og er, på ferie i Hellas med familien sin. Sammen med partneren og datteren hans begynte de å filme og sende meg klippene, og dette er resultatet, forklarer han.

Ifølge den belgiske kreatøren skal også Canvas ha vist interesse for å lage en oppfølger til filmen for 2013.

- Jeg ventet på grønt lys fra dem, men av uvisse årsaker trakk de seg. Det var synd, for vi mistet litt aktualitet. Det var uansett veldig gøy å lage dette.

Willem Van den Hoof er blant dem som tidligere har reagert på hvor mye Visit Oslo har lånt fra deres idé. Han har fått støtte fra flere i den norske reklamebransjen, som kreatør Stein Simonsen i Anorak og byråleder Michael Risnes i Oslo Reklamebyrå.

Visit Oslo har på sin side anerkjent at de har hentet inspirasjon fra Canvas' reklamefilm, men de avviser at det dreier seg om en kopi.

Les også: Oslo-reklame får internasjonal heder: - En mesterklasse