I byer som Barcelona, Athen og Ibiza har lokalbefolkningen fått nok av masseturismen. Der kan turister bli møtt med budskap om å reise hjem og det som verre er.

Så langt har det ikke kommet i Oslo, men det digitale vikingmuseet The Viking Planet på Rådhusplassen i Oslo leker seg med fenomenet i sin nye sommerkampanje. Der er nemlig «Tourists. Go to Hel.» et av budskapene som skal lokke turistene tilbake til vikingtiden.

Hel er i likhet med Valhalla et av de mytiske rikene vikingene trodde på og som man kan besøke på The Viking Planet.

Det er SDG\TBWA som står bak kampanjen. Reklamebyrået har tatt utgangspunkt i klassisk reiselivskommunikasjon når de har utarbeidet budskap som «The Best Chopping Center in Oslo» og «Join Our Unique Fjord Cruise. (Stay alive long enough, and you’re guaranteed to see a whale)».

- SDG\TBWA utfordret oss på at The Viking Planet er et reisemål i seg selv, og tilbyr besende mulighet til å gå tilbake i tid og oppleve vikingtiden med egne øyne. Denne kampanjen fanger perfekt essensen av museet vårt, og understreker den tidløse fascinasjonen av vikinghistorien. Våre oppslukende opplevelser, takket være den avansert digitale og interaktiv teknologi, lar gjestene komme i kontakt med en svunnen tid, noe som gjr fortiden levende på en måte som er både lærerikt og spennende - og ganske brutalt og farlig, sier Rasmus Ramstad, administrerende direktør i The Viking Planet.

Executive Creative Director i SDG\TBWA, Erik Heisholt, forklarer konseptet slik:

- Vi ønsket å flytte fokus fra å snakke om den nyeste teknologien som gjør det mulig å reise gjennom tid, og fokusere på opplevelsene og destinasjonene som faktisk møter deg. Derfor bestemte vi oss for at The Viking Planet tilhører reise- og turisme-kategorien, ikke teknologi/digital-kategorien, sier han.

- Og det interessante med dette strategiske skiftet, er at i de fleste tilfeller vil jeg si at vi skal se på kategori-språket, og utfordre dette, men her er det stikk motsatt; vi kan bade i klisjeene kategorien står for og uten overdrivelse fortelle hva folk vil oppleve, og hvor mye det koster. Det er ikke en overdrivelse at du kan «go to Hel», og heller ikke at lokalbefolkningen vil gjøre alt de kan for å drepe deg når du blir med på cruiset på Rauma-elva. Det er det som faktisk skjer.

Kampanjen går både som dobbeltsider i Aftenposten og Klassekampen, på utendørsflater i Oslo sentrum og på knytepunkter, og i digitale kanaler.

Ny strategi:

Den nye kampanjen for The Viking Planet tar utgangspunkt i klassisk reiselivskommunikasjon for å lokke turister og Oslo-folk tilbake til vikingtiden.