- Universell utforming er ifølge norsk og internasjonal lov, og helt avgjørende for at mennesker med funksjonsnedsettelser skal kunne leve livene sine på en god måte, ifølge Anti og FFO.

De påpeker at det likevel fremdeles er mangler på rullestolramper, ledelinjer for blinde og svaksynte som går rett i en vegg, eller brannvarslere som kun er tilpasset de som har hørsel.

Derfor vil FFO, gjennom sin nye kampanje, nå gjøre nordmenn oppmerksomme på feil i virkeligheten, som man har rett til å klage på.

- Som alle andre ønsker mennesker med funksjonsnedsettelser bare å leve livene sine så bra som mulig. Men realiteten er at mange får daglige påminnelser om at de lever i et samfunn som ikke er tilpasset dem. Med denne kampanjen ønsker vi å minne folk på at det er greit å klage når noe er feil, og samtidig gjøre folk bevisst på at universell utforming er en rett, sier Kine Konstanse Hagen, Kommunikasjonsansvarlig FFO.

Sammen med Anti har de laget et reklamekonsept som tar utgangspunkt i den mest kjente digitale feilkoden «404 Not Found». Nå vil de at befolkningen skal melde i fra når man måter på manglende universal utforming.

- I innsiktsfasen ble vi bevisst på at klagenemda som i utgangspunktet skal være til for å behandle saker knyttet til Universell utforming, kun hadde mottatt ni klager i 2023 Responstiden var i snitt på 6,7 måneder, sier rådgiver i Anti, Øistein Engelsen Fjæra.

- Når vi vet at dette er et stort samfunnsproblem, så sier det seg selv at dette ikke er representativt for tingenes tilstand. Så hvorfor ikke gjøre det enklere å klage umiddelbart etter at feilen er oppdaget, legger han til.

Det kreative teamet i Anti, Nina Bugge og Gerd Marie Stangeland, forteller at de ville gjøre reklamen interessant for både de som kan se reklamen, og for de som første og fremst kun kan høre den. De har derfor utfordret måten å synstolke reklamen på, og heller gitt voicen litt personlighet.

- Det har vært en litt annerledes måte å tenke på, og helt ærlig, noe vi sjeldent har reflektert så mye over før, da det ikke går utover oss selv. Så når vi begynt å dukke ned i purra, ble det veldig tydelig at vi måtte gjøre det enklere for folk å si ifra at UU ikke bare er en «nice to have» greie, men en nødvendighet. Da blir det heller en feil når det mangler, og slik ble ideen om feilkoder i virkeligheten til, sier teamet.

Se to av kampanjefilmene her:


Og her: