Denne uken rykker dyrevernorganisasjonen Anima inn 11 helsides annonser i aviser som Dagbladet, VG, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Adressa der de går hardt ut mot Coop og salget av såkalte turbokyllinger av typen Ross 308.

Ved hjelp av YouGov har de fått svar fra over 1000 Coop-medlemmer og funnet ut av over syv av ti medlemmer vil at Coop skal slutte å selge denne kyllingen, etter å ha blitt konfrontert med informasjon om at den unaturlige veksten til turbokyllingene medfører en rekke helseproblemer.

I annonsene er det tre profilerte Coop-medlemmer som stiller seg bak budskapet, nemlig artisten Omer Bhatti, programleder Gisle A. G. Agledahl, og sjakkprofil Heidi Røneid.

- Turbokyllingen er avlet til å vokse fra 50 gram til over 2 kilo på kun fem uker. Den ekstreme avlen gjør at kyllingene har problemer med å gå, får et svekket immunforsvar, sviskader på beina og hjertesvikt. Coop-medlemmer er opptatt av dyrevelferd og ønsker ikke å betale for dårlig dyrevelferd, sier Niklas Fjeldberg, kampanjeleder i Anima.

I tillegg skal over halvparten av medlemmende svare at de er villige til å droppe å handle hos Coop om de ikke tar nok ansvar for dyrevelferden

- Coop skal i teorien være et medlemsdemokrati der medlemmene skal være med å bestemme, med motto som «Eier du litt, bestemmer du litt». Men i denne saken overser Coop-ledelsen medlemmenes tydelige krav, og viser at medlemmene taler for døve ører, sier Fjeldberg.

Coop vil ikke anerkjenne resultatene av undersøkelsen som et budskap fra deres egne kunder, og viser i en e-post til Kampanje til at de verken kjenner til spørsmål eller metode som er brukt i undersøkelsen.

Knut Lutnæs, seniorrådgiver kommunikasjon og myndighetskontakt, skriver i e-posten at «Coop er opptatt av god dyrevelferd» og at de tilbyr saktevoksende kyllingraser gjennom Gårdsklekket og Änglamark økologisk kylling.

Han mener derfor Anima slår inn åpne dører.

- De bør være godt kjent med at Nortura i fjor varslet at de vil fase ut Ross 308 på sikt, og det samme har vår hovedleverandør Den Stolte Hane annonsert. Hvorfor Anima velger å kjøre denne kampanjen nå er uklart, da de kjenner rammevilkårene til kyllingbransjen godt, skriver Lutnæs i en e-post.

Den nye dyrevelferdsmeldingen som skal komme i løpet av åren kan også ha stor påvirkning på fremtidig produksjon, mener han.

- Coop mener en utfasing uansett må skje gjennom at bransjen, sammen med myndighetene, blir enige om standarder som ivaretar dyrevelferden, produsentene og som dekker kundenes behov.