I en ny reklamekampanje tegner Redd Barna opp en fremtidig verden i 2050 der hjelpeorganisasjonen feirer de politikerne som la inn en innsats for «en bærekraftig, fredelig og rettferdig verden» i 2024. Prosjekleder i Redd Barna, Gina Ekholt forteller Kampanje at motivasjonen bak kampanjen kom fra at norsk bistandsdebatt får lite fokus.

- Det snakkes mye den omtalte bistandsprosenten og hvorvidt vi skal bruke én prosent av inntektene våre til bistand eller ikke. Vi vet at mange politikere er lei av denne samtalen, fordi den ikke handler så mye om innhold, men om et satt mål, som noen synes er for lavt, og noen for høyt, sier Ekholt. 

Ekholt sier at de med kampanjeaktiviteten, som har fått navnet Verdens minste kakestykke, så ønsker de å løfte blikket opp fra prosentsnakket, og over til hva slags fremtid norske politikere vil være med å forme.

- Vi har troen på at alle politikere kom inn i politikken fordi de vil være med å skape en bedre verden, men er uenige om veien dit. Ved å spole frem til 2050 ønsker vi at både partilederne og publikum skal se for seg selv om 26 år: Hva slags liv lever vi da, og ikke minst hvordan har vi klart å ta vare på planeten, undrer Ekholt. 

Derfor vil de gjennom hele året feire partilederne som har kjempet frem en helt ny retning for bistand og klima, med verdens minste kakestykke, fra den gigantiske kaken i oljefondet.

- I denne kampanjen bruker vi det velkjente virkemiddelet «heiing!» Vi feirer og heier på politikerne, i håp om at de blir inspirert til å gjøre noen store løft i denne stortingsperioden – nemlig å bruke en liten «smule» av Oljefondet, 0,25 prosent, til klimafinansiering.

Venstre-lederen først ut
Hver gang en partileder har bursdag skal Redd Barna feire på sine nettsider og i sosiale medier som om det var 2050. Første partileder ut er Venstres Guri Melby.

- Foreløpig feirer vi Venstres Guri Melby, som hadde bursdag på lørdag og blir 69 år i 2050, med innlegg i sosiale medier og bursdagshilsen i Avisa Oslo og i hennes egen lokalavis, Avisa Sør-Trøndelag. Og selvfølgelig har vi invitert henne til bursdagsfeiring og samtale om ønskene våre hos oss, sier Ekholt.

Kampanjen er laget i samarbeid med byrået Pressure og Ekholt forteller at det vil komme flere bursdagssprell utover året.

- Dette er en levende kampanje, som vil forandre form for hver bursdag. Det viktigste er at partilederen som har bursdag føler seg sett og feira, og så gjør vi en del research på hva hver enkelt liker slik at «gaven» fra det norske folk treffer så godt som mulig, sier hun.