Skoda står midt i sin største merkevareendring på 30 år. I dette ligger ny logo, nytt design og nye elektriske modeller, men også en ny reiseplanlegger som bygger på den nye teknologien, kunstig intelligens (KI).

- Vi liker å tro at Škoda-kundene er litt ekstra nysgjerrige. Nå håper vi at Blåtur kan være med på å gi nye opplevelser i nærområdet, eller gjøre det enkelt å utforske steder man aldri har vært, sier Norges Škoda-direktør Martine Behrens, i en pressemelding.

Konsulent i Try, Arne Eggen, forteller at «Blåtur», som tjenesten heter, er gratis og generer millioner av reiseruter. Tjenesten tar ifølge Eggen utgangspunkt i over 7.000 opplevelser spredt rundt i Norge, og bruker kunstig intelligens (KI) for å skreddersy en reiserute på under ti sekunder.

- Man trenger bare legge inn reisedetaljer. Vil man på en rundtur eller reise fra A til B? Reiser man med barn? Vil man se kunst eller historie? Man definerer alt slikt selv, så hjelper KI med å sette sammen en overraskelsesreise, sier Eggen.

En blåtur representerer noe ukjent eller en overraskelsestur og kommer fra uttrykket «ut i det blå». 

Tilgjengelig for alle
Martine Behrens håper tjenesten skal være med på å muliggjøre helt nye oppdagelser.

- Enten det er et utkikkspunkt du ikke visste om, en kunstutstilling eller en helt annen restaurant enn den du ellers ville valgt, sier hun.

Tjenesten er også tilgjengelig for Škoda sine konkurrenter.

- Ettersom tjenesten er webbasert, kan Blåtur samarbeide med infotainmentsystemet i de aller fleste bilmodeller. Dette åpner for nye steder til å bli bedre kjent med merkevaren Škoda, forteller Hallvard Vaaland og Mathias Sandvik, teamet bak konseptet.

- Mange er kjent med fenomenet blåtur, der ofte én eller to personer tar seg av planleggingen. Her overlater vi reiselederoppgaven til ny teknologi. Det passer merkevaren vår godt, vi skal være nysgjerrige og bruker det nå til å gjøre enda mer ut av for eksempel søndagsturen, sier Behrens.

«Blåtur» bruker data fra blant annet Visit Norway, ut.no og Google Places, og integrerer naturlig språkbehandling gjennom GPT-4. Det er Try som står bak både tjenesten og reklamearbeidet.

Se reklamefilmen for den nye KI-tjenesten her:

Utviklet på huset
Arne
Eggen, konsulent i Try, forteller til Kampanje at det er Try-huset som har jobbet frem tjenesten som foreløpig kun er tilgjengelig i Norge.

- Try Reklame har stått for idé og konsept, Try Dig har utviklet den tekniske løsningen og Try Film står bak filmen, i tillegg til at vi har fått hjelp av mediebyrået PhD til lanseringen. Det er veldig kult at vi har utviklet dette på huset, sier Eggen.

Han forklarer at idéen oppsto fra Skodas nye motto «Let’s explore».

- Det er mange steder i landet som fortjener å få besøk, nå er muligheten der for å sende folk et sted de kanskje ikke hadde tenkt til å dra, sier Eggen.

Trys team har, i tillegg til Eggen, bestått av Hallvard VaalandMathias Sandvik og Trine Olsen. Eggen forteller at selv om tjenesten er eksklusiv for Norge, så tsjekkisk Skoda fulgt nøye med på prosessen.

- De har fulgt med på møter underveis, så får vi se hva de finner ut av. Sånn sett er Norge et laboratorium for denne tjenesten, sier Eggen som selv testet tjenesten i høst.

- Det ble noen blåturer fra hytta, og den traff veldig bra. Det er gøy å se at den endelig er lansert, sier Eggen.