Rundt 14 dager etter at krigen brøt ut i Midtøsten sparket Plan Norge i gang en innsamlingskampanje for livreddende nødhjelp for barna i Gaza på Instagram. 

Innholdssjef i Plan Norge, Carina Holtmon sier til Kampanje at de allerede i starten av krigen så at det ville være et enormt behov for nødhjelp i området.  Og at innsamlingskampanjen har skapt enorm engasjement. 

- Totalt har vi hittil samlet inn i overkant av syv millioner kroner, og nesten alt kommer fra private givere. Responsen har så langt vært overveldende, spesielt med tanke på at store deler av engasjementet kommer fra Instagram som vanligvis representerer en yngre målgruppe.

- Ambisiøst mål
Holtmon forteller at de i utgangspunktet satte et ambisiøst mål om å samle inn 50.000 kr i denne kanalen.

- Det viste seg raskt å være et meget beskjedent mål og gjennom de neste ukene og opp mot jul så tok innsamlingen helt av. Vi har nå samlet inn over 890.000 kroner bare gjennom Instagram-innsamlingen. 

Holtmon forteller videre at default-donasjonen på Instagram er satt til 50 kroner og donasjonene varierer fra alt mellom 50 til 1000 kr.

- Og vi nærmer oss målet på én million kroner. 

Hun legger til at de har oppnådd dette uten å bruke en eneste krone på annonsering. 

- Denne kampanjen er et tydelig eksempel på hvordan man med ekte felleskapsånd og effektiv bruk av sosiale medier kan utgjøre en betydelig forskjell.  Krisen i Gaza har mobilisert det norske folk og engasjementet og givergleden blant yngre generasjoner kommer tydelig frem her. 

- Fått drahjelp
Holtmon legger samtidig ikke skjul på at kampanjen absolutt har fått drahjelp av kjendiser og influencere.

- De har selv valgt å bruke sin plattform og sitt engasjement til å støtte Plans arbeid i denne saken, uten at vi har bedt om det, understreker hun. 

Når man støtter en innsamling på Instagram legger den seg på profilen din slik at alle som følger deg ser at du har støttet den.

- Dette ga voldsom organisk spredning, forteller Holtmon. 

- Vi er ydmyke og takknemlige over at så mange unge ønsker å støtte Plans arbeid i en tid som er preget av økonomiske utfordringer her hjemme.  

Alle innsamlede midler skal gå til samarbeidspartnere som jobber med å gi livreddende nødhjelp til barn.  I denne situasjonen er det Røde halvmåne i Egypt som koordinerer leveransene av nødhjelp som skal inn til Gaza.

- Plan International Egypt jobber tett med Røde halvmåne i Egypt og leverer førstehjelpsutstyr, vann og mat. Vi har også inngått samarbeid med organisasjonen Terre des Hommes, som har et eksisterende nettverk inne i Gaza, forteller Holtmon.