Denne uken er verdens toppledere, aktivister og forskere samlet for klimatoppmøtet COP28 i Dubai. Innen år 2100 spås en temperaturstigning på 2,9 grader, noe som også betyr at havnivået vil stige. FNs klimapanel anslår i en rapport fra 2021 at havnivået i gjennomsnitt steg med 1,3 mm i året.
Engasjerte designere og kreatører i Publicis-huset har redesignet den ikoniske FN-logoen for å rette oppmerksomheten mot konsekvensene av klimaendringene, og for å kreve mer handling fra klimatoppmøtet som foregår i Dubai.
I spissen for det kundeløse designprosjektet finner vi designduoen Ole Andreas Finseth og Thale Riiser i Publicis.
- Føler oss små og maktesløse
I dag bor nesten 900 millioner mennesker i kystområder hvor konsekvensene av havstigning vil være dramatiske. I en film viser designerne endringen som vil skje av havstigning og hvilke landområder som mer eller mindre blir borte - og hvilke som forsvinner helt fra verdenskartet.
- Dette handler om noe langt større enn design og justering av vektorgrafikk. Små endringer har kjempestore konsekvenser. Områdene vi har fjernet fra logoen er i realiteten hjem til millioner av mennesker, sier Riiser.
Land, øyer og byer som Maldivene, Bangkok, Ho Chi Minh, Bangladesh, Nederland, Alexandria, New York, Dubai, Bahamas og Myanmar vil oppleve massive endringer når havnivået stiger.
- Som mange andre føler vi oss små og maktesløse i møtet med klimaendringene. Vi sitter ikke med løsningen på klimakrisen, men vi føler at vi må bidra med noe. Derfor bruker vi design og kommunikasjon for å heve stemmen og oppfordre til mer handling, sier Riiser.
- FN-logoen bør gjenspeile endringene
Kampanjen har så vidt startet organisk i sosiale medier, og nettsiden ble lansert denne uken.
- Det er viktig for oss å påpeke at dette først og fremst er en kampanje for å få folk og beslutningstakere til å åpne øynene for fremtiden vi går i møte. Nå har vi koblet oss på COP28, men denne saken er viktig langt utover bare klimatoppmøtet - og vil bare bli mer og mer aktuell.
FN-logoen har vært den samme i 77 år.
- Men verden har forandret seg. FN-logoen bør gjenspeile disse endringene. Det ikoniske symbolet på en forent verden, drukner nå i fraværet av nettopp dette, sier Finseth.
Redesignet av FN-logoen skal visualisere de enorme utfordringene som millioner av mennesker møter.
- Den oppdaterte FN-logoen minner oss om at dette ikke er hypotetiske scenarioer. Denne virkeligheten er forestående, og vi krever mer handling fra beslutningstakere. Vi vil fortsette å spre den oppdaterte logoen, og vi håper å inspirere andre til å bruke sin stemme, sier Finseth.
- En moderat prognose
Ideen tar i stor grad utgangspunkt i FNs egne prognoser, og Publicis-teamet har vært i kontakt med klimaforskere og miljøorganisasjoner i researcharbeidet.
- Vi har tatt utgangspunkt i et verktøy utviklet av Climate Central, som er en uavhengig organisasjon hvor forskere og journalister jobber med klimaspørsmål. De tar utgangspunkt i forskning og modeller for å si noe om hvordan havstigning vil påvirke land og steder verden over. Vi har tatt utgangspunkt i en moderat prognose.
I tillegg har de vært i kontakt med FN for å kunne bruke filmmateriale i filmen de har laget.
- Og Naturvernforbundet har vært behjelpelige med å ta med seg fysisk materiell til Dubai for å dele ut på COP28, så nå skal FN få dette i hånden, avslutter de.
Slik ser den nye FN-logoen ut beregnet ut ifra dagens prognoser for havstigning. Foto: Publicis
Kommentér