I 2022 begynte Tante Randi og Mindshare å jobbe med Kirkens Bymisjon for å forvalte deres juleaksjon - som er en av de største innsamlingsaksjonene i Norge hver jul.
Etter en kreativ prosess ledet an av tantene sitt «Slabberas», dukket det opp et ønske om å gi julekampanjen en ny vri.
- Vi så i fjor at det var et stort engasjement i det norske folk for å hjelpe de man ikke vanligvis ser at sliter, sier kampanjeleder i Kirkens Bymisjon, Jon Wang, i en pressemelding.
- Vanskeligere å få øye på
Julekampanjene deres har tidligere synliggjort personer som har levd et tøft liv på gata.
- Som organisasjon jobber vi med veldig mange grupper i samfunnet, og det var viktig for oss å få frem at det er flere som har mindre i år. Det kan være mannen i gata, en nabo eller en kollega.
Kampanjen heter «Det går bra», og spiller på uttrykket nordmenn bruker for å holde seg skjult bak fasaden. Hele kampanjen er skreddersydd rundt disse tre ordene.
- Utenforskap er nærmere enn man ønsker, var på en måte ekkoet fra Slabberasene. En slik nyfattigdom er vanskeligere å få øye på, fordi vi nordmenn skjuler oss bak fasaden. Når vi blir spurt om hvordan det går, lyver vi og svarer «det går bra». Det tror jeg alle kan kjenne seg igjen i, sier Tore Woll, kreativ leder i Tante Randi.
Tanken og målet med kampanjen er at folk skal vite at de ikke er alene.
- Dette er en kampanje som slår ring rundt helt normale folk som nå sliter, i tillegg til de målgruppene vi er vant til å se i Kirkens Bymisjons kampanjer. De som vanligvis ikke pryder fundraisingskampanjer og som heller ikke trenger middager, men hjelp så de ikke faller utenfor. I år er det flere som har mindre, og med årets kampanje har vi alle muligheten til å glede en som gruer seg til jul, sier han.
Vil avdekke løgn
Kampanjen er utviklet av Tante Randi og Mindshare. Den gikk på lufta i november og er synlig over hele landet i tradisjonelle kanaler som TV, utendørs og digitalt. Kampanjen har også fått plass i flater som er døpt «gatenære».
- Man møter ansatte og brukere av Kirkens Bymisjon på gata, derfor er det riktig at man også møter budskapet der. Både Tante Randi, Mindshare og hele organisasjonen til Kirkens Bymisjon har skaffet uortodokse flater til veie, forteller det kreative teamet i Tante Randi, Jobo Engh og Jørgen Kjensli Moe.
Gatelangs har det blitt hengt opp plakater, og i tillegg har store og små bedrifter i hele landet gitt kampanjen synlige plasseringer.
- Vi ville avdekke løgnen vi alle står i hver dag - dette er ett av de grepene vi tok for å sette opp speilet til folk, avslutter Engh og Kjensli Moe.
Se reklamefilmen her:
Kommentér