Tirsdag kom det frem at regjeringen og SV hadde fremmet et forslag om å innføre forbud mot markedsføring av kreditt og forbrukslån.

- Det er viktig for oss at folk som er i en desperat økonomisk situasjon ikke skal bli dratt inn i lånevilkår med høye renter som bare gjør situasjonen deres enda verre. Og det er derfor dette forbudet er så viktig, sa AP-politiker Hadia Tajik til VG, som var først ute med å omtale saken.

Les også: Regjeringen og SV vil forby reklame for kredittkort

Forslaget skal formelt stemmes over i Stortinget på torsdag. Ettersom det er regjeringspartiene og SV som fremmer forslaget, går det mot flertall i Stortinget. Dermed er blir det opp til regjeringen å innføre forbudet.

- Litt overrasket
Administrerende direktør i SpareBank 1 Kreditt, Ronny Smolan, forteller til Kampanje at de er positivt innstilt til «en sunn og god regulering av kredittbransjen».

- Vi er likevel litt overrasket over at det kommer forslag om nye tiltak før Stortinget har rukket å behandle det gode lovforslaget om forbud mot tilleggsfordeler ved kredittopptak som allerede har vært ute til høring, sier Smolan.

Han håper på at politikerne ser på årsakene for hvorfor nordmenn tar opp kreditt før de vurderer ytterligere regulering av selve markedsføringen.

- Samtidig ønsker vi å minne om at andelen rentebærende forbruksgjeld knyttet til kredittkort er sterkt redusert, og at det er annen type kredittprodukt som «kjøp nå – betal senere» og forbrukslån som vokser mest i Norge i dag, sier Smolan.

- Nedgang i andelen som bruker kreditten
Oliver Hofmann
, kommunikasjonssjef i Bank Norwegian, forteller at de ikke kommenterer forslaget da de ikke vet hva det innebærer, men at de genrelt sett er noe overrasket over at det kommer nå.

 - Vi har sett en nedgang i andelen som bruker kreditten på kredittkortet, selv om andelen som bruker det som en sikker betalingsmetode er høyere enn noensinne. Den synkende bruken av kreditt er en naturlig konsekvens av de mange reguleringene som allerede er innført i Norge de siste årene, sier han. 

- Det er utfordrende for mange norske husholdninger akkurat nå, ikke på grunn av usikre kreditter, men primært på grunn av de store boliglånene og renteøkningene som har kommet der, legger han til.