Filmbyrået Clockwork og dokumentarfilmselskapet NeedToKnow, står bak de nye kampanjefilmene for Amnesty, Norges Institusjon for Menneskerettigheter (NIM) og mentortjenesten Catalysts. Filmene er ute i disse dager, og retter oppmerksomheten på tilskuereffekten når noen blir utsatt for hat eller hets. Kampanjen har fått navnet «Stillhet sårer».
- Vi hadde en felles visjon om å løfte frem det visuelle for å få nødvendig oppmerksomhet mot den krevende målgruppen, samtidig som vi ønsket å være relevante uten å gå på bekostning av de ekte og autentiske historiene, sier og Gard Aleksander i NeedToKnow.
Aleksander er nettopp ferdig med en dokumentarserie for BBC og TV 2 om Martine-saken, og teamet opp med Bruno Kvae i filmbyrået Clockwork. Samarbeidet startet da produksjonen ble utlyst i forbindelse med en pitsj. Begge var fast bestemt på at deres bakgrunn og tilnærming var det rette for å løse oppdrageKvae har en lang erfaring med å produsere reklamefilmer og kampanjefilmer.
- Det var innsalget vårt. Vi fortalte at vi mente at vi hadde de beste forutsetningene for å løse dette, men at vi ikke visste helt hvordan ennå, annet enn at det måtte baseres på ekte historier, og at vi ville presentere tre retninger basert på dette, forteller Kvae.
Kvae forklarer at det var en krevende prosess med mange samtaler med ofre fra ulike minoriteter som har til felles å være utsatt for hat og hets. Filmskaperne mente at noen av historiene var for drøye å filmatisere.
- Konseptet utforsker historiene til «Tamina», «Rita» og «Mushaga», og hvordan de ble påvirket av hat og hets. Disse historiene bidro til å tydeliggjøre budskapet de ønsket å formidle. En sterkt engasjert cast og stab bidro til å gjenskape noen av historiene, men det skal også sies at det var krevende å spille inn så mye hat og hets både for aktører og stab, sier Kvae.
Forskning viser at veldig få griper inn når de er vitne til at noen utsettes for hets og hatefulle ytringer. 84 prosent mener man burde gjøre noe når man er vitne til hets. 56 prosent gjør ingenting.
Oppdraget var å utvikle og produsere en filmkampanje som setter fokus på tematikken, og viser ekte hendelser der noen ble utsatt for hets.
- Samarbeidet med Amnesty, NIM og Catalyst, tillot oss å jobbe kreativt fritt før vi hadde et konkret konsept klart, og vi er takknemlige for tilliten de viste oss, sier han.
Dette resulterte i konseptet «Det er ikke hatet som knekker meg», og filmene tar i bruk emosjonelle virkemidler og filmfaglige grep for å formidle budskapet til en ung målgruppe.
Her kan du se én av filmene som ble laget i forbindelse med kampanjen.
Kommentér