Den amerikanske poeten og aktivisten Amanda Gorman (25) fikk sitt virkelige gjennombrudd da hun leste opp diktet sitt «The Hill We Climb» på innsettelsen av president Joe Biden i 2021. Tirsdag stod hun på scenen i Cannes for å fortelle om hvordan generasjon Z kan løfte den kreative bransjen til nye høyder, dersom de får den plassen de trenger.

Med seg hadde på scenen hun én annen gjest, norske Gloria Alexis o’Kemunto (23), som studerer reklame og merkevarekommunikasjon på Kristiania. Denne uken er hun i Cannes der hun er plukket ut til å være med på talentprogrammet Roger Hatchuel Academy. Der var også grunnen til at hun fant veien opp til scenen sammen med Gorman.

Det ingen stjernenykker å spore hos stjernepoeten ifølge o’Kemunto.

- Det føltes ut som det var en helt vanlig samtale. Hun var veldig hyggelig og enkel å prate med, sier hun til Kampanje.

Les også: Øystein Halvorsen ble sendt å gangen i Cannes: - Det er veldig strengt

Håndplukket til opptreden
Amanda Gorman skal selv ha vært delaktig i å velge henne ut til opptredenen.

- Jeg ble fortalt at de fikk en liste over studenter ved Roger Hatchuel Academy og filmen jeg sendte inn til konkurransen. De syntes filmen var interessant og valgte meg fordi de mente jeg kunne være med og prate å stå på scenen, sier o’Kemunto.

Gorman og o’Kemunto ble intervjuet på scenen av sjefredaktøren i Cosmopolitan, Jessica Giles. De var begge enige om at den kreative bransjen er attraktiv for generasjon Z fordi den tilbyr fleksibilitet og variasjon i arbeidsoppgaver.

- Vi vil ha utfordringer, samarbeid og oppgaver som får oss til å utfordre oss selv og som gjør oss til en del av noe større enn oss selv, sa Gorman fra scenen.

Generasjon Z er et begrep som brukes om generasjonen født fra midten av 1990-årene til begynnelsen av 2010-årene og som dermed har vokst opp på 2000-tallet og født rett inn i den digitale kulturen. 

Les også: Historisk bronse til Nord DDB i Cannes: - Magisk

Vil ut av komfortsonen
Gloria Alexis o’Kemunto fortalte også at det var stefaren hennes som har fått frem det kreative genet i henne. Nå er drømmen hennes å jobbe med innhold og merkevarestrategi.

- Hva håper du å få ut av oppholdet i Cannes?

- Jeg håper først og fremst å komme ut av komfortsonen min. Jeg vil også lære mer om industrien og hvordan jeg kan være en mer kreativ person.

Gloria Alexis o’Kemunto har ett ønske for bransjen hun er på vei inn i, og det er en bedre kjønnsbalanse.

- Jeg synes bransjen er veldig steril. Vi får mulighet til å møte mange av byråene på skolen og det er alltid veldig mange menn. Da lurer jeg veldig på hvor kvinnene er. Det er noen små bedrifter som er bedre på det enn andre, men i de store er det nesten bare menn.

Les mer: Try-team gjentar suksessen i Cannes - får gull for Ikea-kolleksjon

Amanda Gorman og Alexis okemunto.jpg

På scenen: Amanda Gorman er talsperson - eller «changemaker» - for Estée Lauder, som sponset sesjonen. Foto: Eivor Eriksen