Hvert år arrangerer HLF (Hørselshemmedes landsforbund) den nasjonale kampanjen «Hvert øre teller». Fjorårets kampanje ble laget i samarbeid med No Name og Bureau og handlet om at en million nordmenn har hørselsutfordringer og at det er på tide å snakke høyt om det.  

I år har HLF slått seg sammen med Ring 2 for å sette fokus på at 1 av 5 nordmenn er rammet av lidelsen som ofte fører til nedsatt livskvalitet for den som rammes.

Sammen har de gjenskapt tinnituslydene til artistene Ida Maria Børli Sivertsen og Gaute Ormåsen for å skape økt forståelse og kunnskap om hvordan det er å leve med tinnitus, og samtidig informere om at det finnes hjelp å få. 

- Vi ønsket tidlig å gi folk innsikt i av hva denne litt mystiske lidelsen er, og få vist frem hvor ulikt den kan oppleves for folk. Å gjenskape de helt spesifikke tinnituslydene til kjente artister ble vår måte å få det frem på, sier Alexander Gjersøe, kreativ leder i Ring 2.

- Over all forventning
I samarbeid med lyddesigneren Kristoffer Limi Pahle har artistene funnet fram til sine unike tinnituslyder. Resultatet ble en flermedial kampanje bestående av to minidokumentarer som kjøres bredt ut både utendørs, på sosiale medier, digitale uttak og PR.

Strategisk leder i Ring 2, Per Kristian Voss Halvorsen, forteller at de ikke var sikre på forhånd om de ville klare å finne fram til lydene som kun Gaute og Ida Maria hører. 

- Resultatet var over all forventning, og også artistene gikk gjennom en svært emosjonell reise i prosessen med å gjenskape tinnitusen sin. At vi faktisk klarte å finne lydene deres har resultert i at de nå for første gang kan gi folk en dypere forståelse av hvordan det er å leve med dette, utdyper Halvorsen. 

I tillegg til minidokumentarene har det også blitt laget et eget album som ligger ute på Spotify der folk kan høre på tinnituslydene til begge artistene og åtte andre personer med tinnitus. Albumet vil bli brukt som et verktøy på HLF sine mange stander rundt om i landet.

- Viktig kampanje
Generalsekretær i HLF Inger Helene Venås forteller at kampanjen har fått svært god respons ute i lokallagene og blant folk flest.

- Dette har vært et superspennende samarbeid og Ring 2 har virkelig klart å skape en helhetlig kampanje som også skaper empati for de som sliter med tinnitus. Tinnitus er mye vanligere enn man skulle tro, men det er vanskelig å prate om fordi ingen andre hører lyden du hører. Derfor er denne kampanjen så viktig. Det finnes hjelp å få for alle de som sliter med dette, avslutter Venås. 

Her kan du se minidokumentaren med Gaute Ormåsen: