Try startet den norske prisfangsten i Cannes på best mulig måte med gull og sølv i kategorien «Print & Publishing» mandag. I kveld var det Nord DDB sin tur og dermed tar Oslo-kontoret sin første løve etter omleggingen av byrået i 2017. De får en bronseløve for Elkjøp-kampanjen «Urban Miner» i kategorien «Entertainment Lions for Gaming».

Dette er første gang spillbransjen har fått sin egen kategori i prisutdelingen, men Cannes Lions har delt ut løver i«Entertainment Lions», «Entertainment Lions for Music» og «Entertainment Lions for Sport» i en årrekke. Norske byråer har aldri fått pris i noen av disse kategoriene tidligere.

- For det første føles det helt magisk å vinne for første gang i Cannes! sier Art Director Jens Østrem i Nord DDB.

- Ekstra stas er det fordi dette blir Norges første gaming-løve. Når man ser på konkurrentene Elkjøp hadde i kategorien, så er det ganske vilt at vi fikk tre shortlist og at det ble metall ut av det. Nå reiser jeg ned for å feire, fortsetter han.

- Løser et ekte problem
«Urban Miner» har vært et samarbeid mellom Nord DDBs kontorer i Oslo og Stockholm. Målet med kampanjen har vært å få flere mennesker til å resirkulere gammel elektronikk. Hvert år genereres det nærmere 55 millioner tonn elektronisk avfall i verden og under 20 prosent av dette avfallet resirkuleres. 

Gjennom «Urban Miner» kan gamere og andre returnere elektronikken og få Minecraft-valuta i bytte.

- Det vi likte med denne kampanjen er at den tar et ekte problem - jeg har sikkert fem gamle iPhone som støver ned hjemme - og løser det ved å aktivere et spillsamfunn, sier jurypresident Francine Li, som til daglig jobber som global markedssjef i Riot Games.

Se casefilmen som sikret Nord DDB bronse her:


Les mer: Gullrush for Nord DDB på Gullblyanten - slår knockout på konkurrentene

- Vippet mellom bronse og sølv
I mars fikk «Urban Miner» Grand Prix i Gullblyanten. Det var ingen svakheter ved kampanjen som gjorde at den ikke kom lengre i Cannes ifølge jurypresidenten.

- Den lå og vippet mellom bronse og sølv. Det eneste som hindret den fra å få sølv var at vi hadde så mange sterke kampanjer, sier hun.

Les også: Try-team gjentar suksessen i Cannes - får gull for Ikea-kolleksjon

Grand Prix til fiktivt spilljubileum
Ettersom dette er første gang denne prisen deles ut, følte Francine Li et ansvar for å sette en kurs for fremtidige juryer.

- Vi så etter kampanjer som tilfører spillopplevelsen verdi og gjør det bedre å være en gamer, sier hun.

- De beste kampanjene gjorde gameres drømmer til virkelighet på uventede måter, fortsetter hun.

Juryen belønnet amerikanske Wieden+Kennedy med Grand Prix for kampanjen «Clash from the Past» som de har laget for mobilspillet «Clash of Clans». I anledning spillets tiårsjubileum skapte reklamebyrået et fiktivt univers der spillets røtter strekker seg 40 år tilbake i tid.

Dette var en enkel avgjørelse for juryen, ifølge Li.

- Denne kampanjen tar utgangspunkt i en universell sannhet om gaming. Gamere elsker ikke bare spillene, de elsker hele universet rundt dem.

Se Grand Prix-vinneren her: