E-sportklubben Apeks fortsetter sin langsiktige satsing for å redusere trakassering i gamingmiljøet i et nytt initiativ. I fjor inviterte de Norges beste CS-gamer, Joakim «jkaem» Myrbostad, til å spille under kvinnelig alias. Der møtte han så mye hets at han ble usikker på om han hadde orket å spille om han hadde kjent på dette oftere.
Les også: Ny Altibox-film får E-sportlag til å reagere: - Har blitt svært lik vår kampanje
Denne gangen får publikum selv oppleve trakassering. Siste uka i mai rullet kampanjen ut, og reisende som var innom Stortinget T-banestasjon i Oslo sentrum fikk mulighet til å kjenne trakassering på kroppen gjennom Break the Molds lanseringsstunt «Lyden av trakassering».
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen var blant dem som testet ut lydinstallasjonen på Stortinget.
- Jeg tror ikke jeg hadde orka å holde ut med denne typen trakassering. Og det skjønner jeg at jenter ikke gidder, og da blir ikke gamingverdenen for alle, sa Trettebergstuen i et intervju med TV 2.
Se kampanjefilmen her:
Filmen er produsert av Bacon med Emilie Norenberg på regi, Tormod Berge på klipp, Kristian Jaran Engelsen på foto og Marius Berntzen fra Bråkmaker på lyd. Klippene personene hører i filmen er hentet fra virkelige opplevelser. Kampanjen er utviklet av det kreative teamet Ida Törnqvist og Anna Vaagland, fra Y Story.
Break the Molds «første» kampanje
Y Story og Apeks tar årets kampanje ett steg videre fra fjorårets kampanje «Don’t change your name, change the game». Denne gangen får initiativet sitt eget liv og spillerom utenfor laget gjennom «Break the Mold». Initiativet skal bekjempe trakassering i gaming gjennom kampanjer og aktiviteter som jobber målrettet med tematikken.
Filmatisering av stuntet er første gang budskapet spres med Break the Mold som avsender.
- Vi håper å enda en gang åpne noen øyne for hvor ødeleggende dette problemet egentlig er for verdens største underholdningsindustri. Og dette er bare starten. Vi gleder oss til å fylle Break the Mold med kampanjer og aktiviteter som skaper en forandring fremover, sier Denise Anfinnsen, kreativ leder i Apeks og Break the Mold.
- Med stor tillit fra kunde og masse gode samarbeidspartnere føles det som det meste er mulig. Så kan vi passe på å gi en kudos til Clear Channel og Sporveien som lot oss fylle et offentlig rom med grovt innhold fordi de hadde tro på kampanjen. Det motiverer oss til å fortsette, sier Törnqvist og Vaagland.
En samlet bransje
Allerede før initiativet ble lansert inviterte Break the Mold til en bransjekveld for å hente innsikt og samle troppene. Der ble det blant annet holdt foredrag av forskere om adferd i gaming og subkulturer på internett.
- Det er viktig for oss at vi hører fra alle de relevante stemmene her. Selvfølgelig er målet å hjelpe gamerne så de kan slippe trakasseringen, men på veien dit må vi snakke med bransjen. Med spillutviklere, forskere, spesialister og ildsjeler. Vi trenger all drahjelp og innsikt vi kan få og bransjekvelden var en veldig spennende start, sier Anfinnsen.
Y Story har stått for innsikt og researcharbeid, utviklet visuell profil, nettside og har gjort det strategiske arbeidet.
- Dette har blitt en hjertesak for oss også og vi er utrolig stolte og glade over å få lov til å jobbe med så spennende og viktig tematikk. Det står stor respekt av at Apeks nå går all in på dette og bygger opp under sin langsiktige satsning med dette egne initiativet, og vi er supergira på fortsettelsen, sier Anna og Ida, det kreative teamet i Y Story.
Ifølge Apeks opplever syv av ti gamere trakassering, og problemet er økende. En rapport fra Medietilsynet viser at andelen jenter som gamer har gått ned 17 prosentpoeng siden 2020.
Kommentér