Reklamebyrået Try står bak den nye kampanjen fra kollektivselskapet Koumbus som oppfordrer rogalendinger til å vrake bilen, i hvert fall én av dem. Ifølge Kolumbus har nemlig Stavanger og Nord-Jæren den høyeste andelen biler per husstand i landet. De fleste har to biler og mange har tre.

- Vår teori er at de færreste vet hva det faktisk koster å ha bil. I snitt har en familiebil en årskostnad på over 100.000 kroner. Når mange husstander har opptil tre biler, sier det seg selv at det er mye å spare på å kvitte seg med i hvert fall én av dem, sier konstituert markedssjef i Kolumbus, Espen Schiager.

Denne uken har de plassert ut bilvrak på parkeringsplasser i kommunen med et budskap om at det er på tide å parkere bilen for godt. De har også lansert en egen bilkalkulator som skal gjøre det lettere å finne ut hva bilholdet koster.

I tillegg til Try, har Animasjonsdepartementet og Kampen Mekaniske Verksted bistått på kampanjen. Sistnevnte har sveiset vrakene.

- Vi ser allerede at vrakene får mange blikk fra forbipasserende, sier kreativt team i Try, Kenneth Lamond og Even Moseng.

- En ydmyk og forsiktig tupp i ræva er kanskje det rogalendinger trenger for å velge kollektivt framfor bil, legger de til.

Forrige uke ble det for øvrig kjent at Stavanger kommune gjør all kollektivtrafikk gratis fra 1. juli.