Tidligere denne uken meldte Kampanje om at forsikringsselskapet Gjensidige oppfordrer flere nordmenn til å «kjøre som ei kjerring» i ny reklamefilm. 

- Når statistikken faktisk er så tydelig på at kvinner flest kjører tryggest på norske veier, er dette et spennende startpunkt for kommunikasjonen. Det å «kjøre som en kjerring» handler egentlig om å kjøre forsiktig, ta forhåndsregler, være fokusert og passe på seg selv og de rundt seg, sier fagsjef for marketing i Gjensidige, Renate Aspevik.

Les mer: Gjensidige oppfordrer til å «kjøre som ei kjerring» i ny reklamefilm: - Spiller på stereotyper

Skaper debatt
Kampanjen har skapt debatt og en av de som har engasjert seg i saken er Anne Gry Ringen, partner og gründer i Superwimz og initiativtaker til Arne-kampanjen. Hun mener at Gjensidige «drar alt av likestillingsarbeid og utgåtte stereotyper baklengs gjennom fuglekassa»

Ringen erkjenner at tanken bak kampanjen er god, men påpeker at det hadde vært enda smartere om Gjensidige tok kjønnsdiskriminering med på veien. 

- Hundrevis av superlativer kunne blitt brukt som erstatning for «kjerring». For akkurat nå balanserer hun på en knivsegg: I mangel på bedre ord, kunne i det minste «Superwoman» blitt brukt. «Kjør som en Superwoman», skriver hun i kommentaren.

Gro Gotle, markedssjef i Gjensidige, mener kritikken er vanskelig å forstå. 

- Ringen må enten ha tolket kampanjen i verste mening, eller så misforstår hun med vilje. Kampanjen er i sin helhet en hyllest til kvinnelige sjåføregenskaper, et helhjertet forsøk på å avlive seiglivede fordommer samt ønske om å gi kvinnelige sjåfører mer selvtillit, svarer hun i en kommentar. 

- Effektivt
Kampanje har tatt kontakt med Likestilling- og diskrimineringsombudet, som gir tommel opp til Gjensidige. 

Kommunikasjonsrådgiver i Likestillings-og diskrimineringsombudet, Jarand Waaland skriver i en e-post at det å spille på stereotypier og utdaterte begreper fort kan gå galt, og slike begreper i mange sammenhenger ikke bør benyttes.

- I dette tilfellet lykkes derimot Gjensidige med måten de løfter frem kvinnelige sjåfører, mener han og legger til: 

- Måten Gjensidige kommuniserer på i denne kampanjen utfordrer mannlige sjåfører ved å poengtere at kvinner sjeldnere er utsatt for trafikkulykker enn menn, og er mer hensynsfulle i trafikken. Virkemiddelet som brukes er effektivt, med å vri om det ellers nedlatende begrepet «å kjøre som en kjerring» til noe positivt, og noe å strekke seg etter, avslutter Waaland. 

Den nye reklamekampanjen til forsikringsselskapet er laget av Anorak.