I VisitDenmarks nyeste kampanje er det AI-chatboten ChatGPT som har skrevet manuset. Danmarks offisielle reiseguide ga chatboten oppdraget «Se for deg at du er Mona Lisa. Skriv en tale om hvorfor folk bør besøke Danmark i stedet for å stå i kø for å se deg». Nå står de ferdige med reklamen som også bringer til live Frihetsgudinnen og andre kjente kunstverk.

- Ikoniske attraksjoner fra populære turistdestinasjoner som snakker ned seg selv er en god måte å fremheve det absurde i å se de samme tingene som alle andre. Hvem er bedre til å forklare det, enn maleriene og statuene som ser millioner av turister hvert år, sier Louis Pilmark, kreativ direktør i det danske reklamebyrået Brandhouse/Subsero.

I kampanjen oppfordrer de kjente severdighetene seerne til å besøke Danmark istedenfor å stå i kø for å se på kunstverkene. Kampanjen har fått navnet «Don’t be a tourist – be an Explorist» og VisitDenmark beskriver den som en motgift mot bucketlist-turisme.

Se reklamefilmen her:


- Ikke en bucket list-destinasjon

Kampanjen bygger på en studie om at «bucket list-turisten» har mistet sin glans. VisitDenmark viser til en studie utført i Storbritannia, Sverige og Tyskland hvor halvparten av respondentene var enige om at overfylte turiststeder og landemerker var en årsak til ferieskuffelse.

- Danmark er kanskje ikke en bucket list-destinasjon, og underverkene der er ikke store og dramatiske, men de er små og mange. Vi så på dette som en enorm mulighet til å tiltrekke oss en annen type reisende, antituristen, som vi har kalt Explorist, sier Yelena Gaufman, strategipartner i det kreative byrået Fold7.

Både manuset og det visuelle i den kampanjen er skapt med kunstig intelligens.

- Skriptene er 100 prosent generert av AI – vi har ikke skrevet et eneste ord – vi har bare fjernet setninger som ble for lange eller rett og slett ikke var riktige. Selv om det føltes noe risikabelt å legge hele kampanjen i hendene på kunstig intelligens, er vi glade for å være i forkant av reiselivsnæringen, ved å bruke banebrytende teknologi for å bringe våre kreative visjoner og budskap til live, sier Flemming Bruhn, markedsdirektør i VisitDenmark.