En ny reklamekampanje fra McDonald's har skapt reaksjoner. Hovedbudskapet i reklamekampanjen er at du skal oppsøke stress. 

«Søk stress. Så lærer vi deg å mestre det. Ja, det er stress å jobbe på McDonald's. Heldigvis kan det være en god ting. For det er først når vi utsetter oss for stress at vi lærer oss å mestre det.» står det å lese på én av plakatene.

Dette fikk spaltist og politisk rådgiver, Hege Skarrud, til å reagere. Hun fortalte Dagbladet at hun fikk hakeslepp da hun så reklameplakaten. Hun tok bilde reklameskiltet og postet det på Instagram sammen med teksten «Crapitalism».

- Dette er seinkapitalismen til punkt og prikke, hvor man reklamerer for dårlige arbeidsforhold som om det er positivt, sa Hege Skarrud til Dagbladet.

Også stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap) reagerer på kampanjen, og mener den sender feil signaler.

- Her synes jeg McDonald’s bommer. Som mamma til ungdommer som snart skal ut og søke sine første jobber, synes jeg McDonald’s sender ut helt feil signaler, sier hun til Dagbladet.

- Større budskap
Pressekontakt i McDonald's, Kristina Johansen, sier at engasjement og reaksjoner var noe de forventet, og at kampanjen representerer et større budskap som McDonald's ønsker å formidle. 

- Vi er forberedt på at kampanjen vil skape engasjement. Vi håper at når kampanjen lanseres i sin helhet og all kommunikasjon er med, at folk forstår bedre. Plakatene som er ute nå er en del av et større budskap, sier pressekontakt i McDonald's, Kristina Johansen, til Kampanje.

Hun fremhever at de også har fått positive tilbakemeldinger på kampanjen.

-. Vi ser at det er engasjement i sosiale kanaler, og det er bra. Dette er et viktig tema for oss og vi håper på en god debatt fremover om viktigheten av å legge til rette for at unge mennesker som skal inn i arbeidslivet får et godt og trygt arbeidsmiljø, at de får god opplæring som gjør dem trygge i jobben og viktigheten av god oppfølging og hjelp i hverdagen. 

Utsatte deler av kampanjen
Kampanje er kjent med at McDonald’s-kampanjen opprinnelig skulle på lufta i sin helhet mandag, men at McDonald’s i siste liten valgte å utsette deler av den. Likevel har utendørsflater rundt om i hovedstaden den siste uken blitt fylt opp av budskapet om å oppsøke stress.

- Gjør dere noen endringer i kampanjen sett i lys av kritikken som har kommet? 

- Nei, kampanjen ble utsatt før Dagbladet skrev om den, og grunnen til utsettelsen var at vi ikke var ferdig med materiell som skal brukes i kampanjen. Vi fortsetter med utrullingsprosessen som er planlagt, og håper at diskusjonen i sosiale medier fortsetter.

Det er reklamebyrået Nord DDB som står bak kampanjen. De har tidligere laget oppsiktsvekkende kampanjer som «Take away your takeaway» og «Stjel våre ansatte» for McDonald’s.

- Tematikken er viktig
Joahnsen mener det er mange myter knyttet til å jobbe hos McDonald's.

- Opinion, som er eksperter på å forstå unge, gjennomførte en undersøkelse for oss som viser at syv av ti unge ikke ønsker å jobbe på McDonald's. De synes det virker stressende, sier hun. 

Johansen understreker at unge på jobb i McDonald's ikke opplever stress som negativt. Fra medarbeiderundersøkelser opplever selskapet at ansatte mener at stressmestring er noe som blir trukket frem som noe positivt man lærer i McDonald's i Norge. 

- Vårt system skal legge til rette for at våre medarbeidere skal mestre sin arbeidshverdag. Åtte av ti opplever stressmestring gjennom jobben på McDonald’s i Norge. Mestringen man opplever på jobb i McDonald’s er det vi ønsker å vise i den kommende kampanjen, forteller Johansen. 

Hun fremhever at de har fått positive tilbakemeldinger internt på kampanjen de skal lansere.

- Vi håper og tror at kampanjen vil bli tatt godt imot eksternt også. Tematikken er veldig viktig for oss, sier Johansen.