Togoperatøren SJ Norge, som blant annet frakter passasjerer på Norges mest trafikkerte flystrekning, utfordret reklamebyrået Publicis Kitchen til å komme opp med en kreativ løsning i klimakampen. Ifølge SJ Norge ligger flyrutene mellom Oslo og Trondheim helt på europatoppen med sine 525.000 passasjerer (Q2, 2022) og nordmenn flyr mest innenriks av alle land i Europa.

-Vi er fullt klar over at å endre adferd er en krevende øvelse og utfordret derfor Publicis Kitchen til å hjelpe oss med en kraftfull kampanje, sier Rikke Lind, administrerende direktør i SJ Norge.

Den store flytrafikken mellom Oslo og Trondheim resulterte ifølge togselskapet i 101.500 tonn CO2-utslipp i perioden oktober i 2021 til og med i september i 2022. 

- Skal vi nå klimamålene, må vi endre flyvanene våre og oftere velge gode alternativer der de finnes. Oslo – Trondheim er Norges mest trafikkerte flystrekning, samtidig som det finnes et klimasmart og godt transportalternativ i våre el-tog mellom de samme byene, sier Lind.

Publicis Kitchen kom derfor opp med ideen om å gi flypassasjerene en tydelig påminnelse langs akkurat den samme strekningen som SJ-togene kjører.  

Bjørn Polmar som er ansvarlig rådgiver i Publicis Kitchen er glad for utfordringen og stolt av resultatet. Han ga jobben til det kreative teamet, Per Berge Moe og Torbjørn Havn, som valgte å aktualisere budskapet ved å bruke toget som en helt egen medieflate.

- Vi tenkte rett og slett at ikke noe er bedre enn å benytte togtaket til å snakke til de flyreisende. SJ er ikke en stor annonsør, så derfor måtte vi tenke nytt og annerledes slik at vi får satt budskapet skikkelig på tapeten, eller kanskje mer riktig «...på taket». Vi håper de som flyr over trekker litt på smilebåndet og setter seg på toget neste gang de skal ut på tur, forteller det kreative teamet i Kitchen

Kampanjen skal tøffe videre de fem neste årene og er målrettet mot alle som flyr.