I disse dager øker julestemningen i det ganske land. Opinion har i åtte år gjort jevnlige undersøkelser om julestemningen i Norge, og vi vet at vi nå at cirka halvparten av Norges befolkning er i julestemning. Dette øker gradvis frem mot julehøytiden, hvor nesten hele Norge kommer i stemning. Vi vet også at julestemningen trigges av en rekke faktorer som julemat, det sosiale aspektet, pynting av hus og juletre osv. Nytt av året er at vi har sett på hvordan folk ser på julereklamen inn i den totale stemningsmiksen. Og vi ser at reklamen kan spille en rolle:

Fire av ti oppgir at de i noen, stor eller svært stor grad kommer i julestemning av reklame med julerelatert innhold. Vi ser at andelen positive er høyest blant de under 30 år, og at entusiasmen avtar med økende alder. De over 50 år er mest negative til om de kommer i julestemning av reklamen med juleinnhold.

Kan det være en wear out-effekt over tid?

Videre ser vi at tre av ti er mer positive til reklame med juleinnhold enn annen type reklame. To av ti følger mer med på reklame med juleinnhold enn annen type reklame.

Hva må til for at folk skal komme i julestemning av reklame? Ikke overraskende må det jul til – det må være julemusikk, snø og pynt, gjerne juletrær, og kanskje en nisse eller to. Humor kommer langt ned på listen over det vi ønsker oss i julereklame, og bare to prosent ønsker seg kjente personer (med et mulig unntak for julenissen, selvsagt). Vi ser at folk over 50 år er mer praktisk orienterte enn yngre aldersgrupper, én av fire over 50 år vil gjerne ha gode tilbud på julerelaterte produkter for å komme i stemning, noe som mindre viktig for de yngre aldersgruppene.

Vi har også spurt hvilken julereklame man har likt best gjennom tidene – og er her det ingen over, ingen ved siden og knapt noen under. 20 prosent svarer Cola, noe som er like mange som alle andre alternativer til sammen (med unntak av ingen spesielle favoritter). Et morsomt poeng her er at det først og fremst er i aldersgruppen 30-49 år at Cola nevnes – den ikoniske julereklamen til Cola har rullet over skjermene siden sendt 90-tall, når denne målgruppen vokste opp.

Vi har også spurt om årets julereklamer, og ved siden av Cola ser vi at Pepsi Max scorer nest best – ironisk nok, med et slags sleivspark til Colas reklame.

Coca-Cola troner også på øverst på pallen over merkevarene man forbinder mest med julen (43%), selv om vi nok ser en effekt av at vi først spør om julereklame. Her dukker også norske merkevarer opp, med Gilde (15%) og Tine (7%) som de to fremste alternativene.

Så julereklame bidrar til julestemningen, oppleves bedre enn mye annen reklame – men det blir nok vanskelig å detronisere Cola fra reklametoppen.