I høst vant Anorak byråkonkurransen om oppdraget med å lage årets julekampanje for hjelpeorganisasjonen Unicef Norge. Byrået tok tak i det de mente var svakheten rundt givingen av veldedige gaver, nemlig at det kan føles usikkert.

- Mange dropper å kjøpe veldedige julegaver fordi de er usikre på hvordan mottakeren vil reagere. Vil den bli tatt godt imot? Er det riktig sak eller organisasjon? Spør rådgiver i Anorak, Marianne Skøien Krognes.

- Derfor valgte vi å snu om på det og heller gå ut og oppfordre de som faktisk kunne tenke seg en slik gave om å sette det på ønskelista i år, i håp om at det kan bryte ned barrierer, fortsetter hun.

Sebastian Pandonis og Stein Simonsen, som er det kreative teamet bak kampanjen, peker på at «vet ikke» og «ingenting» ofte topper ønskelista hos nordmenn og at fire av fem oppgir å få julegaver de ikke trenger.

- En naturlig slutning hadde kanskje vært at vi burde slutte å gi hverandre ting vi ikke trenger. Men kanskje bør heller oppfordringen være den stikk motsatte, at ting vi ikke trenger er akkurat det flere burde ønske seg? For mye av det vi ikke mangler i Norge, er ting som sårt trengs i krigs- og kriseområder andre steder i verden, der Unicef jobber for å redde barn i nød, sier Pandonis og Simonsen.

Se Unicefs nyeste kampanjefilm her:


Vinn-vinn
Markedsdirektør i Unicef Norge, Marianne Myhrer Kristiansen, forteller at behovet for humanitær bistand i verden aldri har vært større.

- Våre verdensgaver hjelper barn i nød og er et svært viktig bidrag for at vi skal kunne nå hvert barn i tide. Rekordmange barn lever i konfliktsoner, vi opplever økning i ekstremvær med påfølgende tørke og ernæringskrise. I tillegg har vi krig i Europa. Samtidig oppgir veldig mange at de får julegaver de ikke trenger. Dermed er det vinn-vinn å gi gave til veldedige formål, sier hun og fortsetter:

- Vi ble derfor utrolig glade i den kreative idéen til Anorak. Deres innsikt og elegante måte å formidle budskap på har gjort at vi føler vi har en meget sterk julekampanje, som vi håper vil engasjere mange nå frem til jul. De to siste månedene av året er noen av de aller viktigste månedene for oss da veldig mange reflekterer over egen situasjon og ønsker å hjelpe andre. De som kjøper Verdensgaver hos oss er med på å hjelpe de barna som trenger det aller mest.

Kampanjen har fått navnet «Ønsk deg noe du ikke trenger» og går bredt ut på tvers av kanaler. Filmen er produsert av Einar Film med Eivind Landsvik på regi. Produktbilder er tatt av fotograf Marius Viken.