15 av 16 grener i vinterlekene i Milano Cortina i 2026 er representert med begge kjønn. Nå kjemper de norske kombinertkvinnene for at også de skal få delta og at den Internasjonale olympiske komité (IOC) på den måten kan sørge for tidenes første likestilte OL.

Swix og Anti står bak kampanjen «No eXception» som ble sparket i gang under sesongåpningen på Beitostølen i helgen. Der stilte de norske utøverne til -tart med stavene i kryss for å markere kampsaken.

- Vi er overveldet av responsen så langt. Det er en samlet skifamilie som stiller seg bak kombinertkvinnene, og engasjementet og støtten vi ser bekrefter bare at IOC er i usynk med tiden vi lever i, sier markedssjef Tobias Lien i Swix.

Begrunnelsen fra IOC er at sporten er for liten, men herrene får delta fordi de ifølge organisasjonen har forberedt seg til OL.

- Da handler det ikke lenger om den eldste disiplinen i vinter-OL har gått ut på dato, ei heller om kapasitet på anlegget, eller kvinnenes prestasjoner isolert sett - da handler det om likestilling, sier Lien.

Verdensmester i kombinert Gyda Westvold Hansen hadde malt på seg skjegg i ansiktet til lørdagens konkurranse som en protest mot IOC. Stuntet ble omtalt av flere medier i helgen, inkludert Dagbladet.

- Hadde jeg sett sånn ut så kunne jeg ha konkurrert i OL i 2026, sa hun over speakeranlegget ifølge avisen.

Gyda Westold Hansen fronter også kampanjen for Swix, som blant annet inkluderer en reklamefilm som har premiere i disse dager.

- Skal vi evne å få IOC til å snu her, må vi engasjere utover Norge. Vi har det internasjonale skiforbundet i ryggen, og internasjonale kombinert-utøvere har også begynt å engasjere seg. Det er også flere internasjonale medier som har plukket opp dette, så dette ligger an til å bli stort, sier Tobias Lien i Swix.