Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har gått sammen med reklamebyrået GR&EI for å lansere kampanjen «Din utvei». Den tar utgangspunkt i lanseringen av den fiktive smarttelefonen Samasonic X-Shot 6G+.

- Vi snakker sjelden om hvor enkelt det har blitt å utøve digital vold – som å spre private bilder uten samtykke eller dele overgrep på direkten, sier Geir Borgen, lege og prosjektleder for nettsiden dinutvei.no hos NKVTS.

- Nettopp derfor lanserer vi nå en fiktiv smarttelefon – den nye Samasonic X-Shot 6G+ - ved bruk av mobiltelefonindustriens eget språk og virkemidler, fortsetter han.

I annonsene som rulles ut på radio, utendørsflater, sosiale medier og YouTube denne uken, løfter de opp produktfordeler som raskt kan bli ulemper for potensielle offere.

- Vi løfter opp nifse egenskaper ved moderne teknologi gjennom en fiktiv lansering av morgendagens mobil, sier Torstein Greni, kreativ leder i byrået GR&EI.

Mobilkameraenes høye oppløsning kan med andre ord føre til et liv i full oppløsning.

- Samasonic X-Shot 6G+ er en mobilnyhet med et svært godt kamera, neste generasjons hastighet og en fantastisk sporingsfunksjon. Egenskaper som plutselig blir helt uspiselige når de settes i denne konteksten. Det er ikke sikkert alle vet at det å lagre film, bilder, lydopptak og annen data – med en kjip hensikt – er digital vold. Med ny og creepy teknologi har det blitt såre enkelt å utøve denne voldsformen. Dessverre. Nå håper vi at flere får med seg at det også er ulovlig og straffbart – og at det finnes hjelp å få.

- Kort fortalt ønsker vi å formidle hvor lett det er å misbruke en smarttelefon som et våpen, sier lege og prosjektleder Geir Borgen.

Se reklamefilmen som skal vises på YouTube og i sosiale medier her: