Ifølge Ikea kastes det hvert år tre millioner møbler bare i Norge – og mange av dem er fra den svenske møbelgiganten. I fjor sommer lanserte de derfor «The Trash Collection 2021»  der de fant og dokumenterte Ikea-møbler som var kastet på søppeldynga, i skogholt og forlatt på gata.

En viktig del av kampanjen har vært å opplyse om konkrete tiltak Ikea gjør for å hjelpe kundene å kaste mindre. 

Les mer: Ikea med ny søppel-kampanje: - Gjør litt vondt å se møblene våre presentert på denne måten

Men det er ikke bare på søppelhaugen det hoper seg opp. Det er reklamebyrået Try som står bak kampanjen, og arbeidet deres har resultert i en haug med priser som nå toppes av Grand Prix i Cresta.

Cresta har holdt det gående i nærmere 30 år og regnes for å være en av de mest prestisjefylte konkurransene å vinne.

Try hadde på forhånd fire shortlister i årets konkurranse, og det resulterte i Grand Prix i kategorien «Brand Purpose», gull i kategorien «Integrated», og sølv og bronse i kategorien «Print & Out of Home».

- Cresta er en av fire-fem internasjonale konkurranser vi sender inn til hvert år, og da er det spesielt gøy å stikke av med både Grand Prix, gull, sølv og bronse. Mange av de beste jobbene i verden figurerer på resultatlistene, så det henger svært høyt å markere seg såpass sterkt der. Kjempegøy! utroper Egil Pay, kreativ leder i Try.

Kreatørene Caroline Riis og Eirik Sørensen er også hoppende glade over prisdrysset.

- Å vinne Grand Prix er helt fantastisk, og spesielt for dette prosjektet som så mange har jobbet veldig hardt for. Gullet i «Integrated» kategorien er også noe som har hengt høyt oppe på ønskelista en stund, så nå tar vi og alle de fine folka i Ikea høstferie med en veldig god følelse, sier teamet.


Håver inn priser

Tidligere i år imponerte «The Trash Collection» også i Cannes der den fikk gull i kategorien «Print & Publishing» tidligere i år. Kampanjen har tidligere også fått gull i Epica, sølv og bronse i Clio Awards, og bronse i samme kategori i Eurobest.

På hjemmebane vanket det både sølv og bronse på Try i Gullblyanten for denne jobben.

Les mer: Try får gull og hyllest for Ikea-søppel i Cannes: - Ærlig, rett frem og modig

Flere norske gull
Også Trys datterselskap Pol kan juble etter at vinnerlistene i Cresta ble offentliggjort. De henter nemlig to gull for sin nisseflørt «When Harry met Santa» som de har laget for Posten. Denne kampanjen henter gull i underkategoriene «TV or Cinema Commercial» og «Viral Video» i kategorien «Moving Image».

Denne filmen får også bronse i kategoriene «Brand Purpose» og «The #OMG Award».

I tillegg vanker det sølv på Pol for Kondomeriet-kampanjen «The Many Ways to Come» i kategorien «Moving Image».

Tante Randi får bronse i kategorien «Social» med en jobb de har gjort for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Anti Hamar får dobbel bronse for samarbeidet mellom Voyah og Aurora i «Film Craft».

Atyp får bronse for kampanjen «Tusen spørsmål for de tusen hjem» i kategoriene «The Media Magic Award» og «Creative Strategy».

Totalt blir det 14 priser til den norske reklamebransjen.