Saken er oppdatert med kommentarer fra ansvarlig lege og medeier i Nomi Oslo.

Kjendistrioen Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord har havnet i hardt vær etter at de torsdag offentliggjorde planer om å åpne en ny skjønnhetsklinikk i Oslo. Der skal de blant tilby fettreduksjon, rynke- og hormonbehandling, ifølge Dagens Næringsliv.

Det er spesielt uttalelsene om at klinikken skal fronte kvinnehelse og begrepet «estetisk helse» som har fått reaksjonene til å hagle.

- Det mener jeg er både tvilsomt og skremmende, og ikke minst spekulativt, har lege og forfattar av boken «Kroppsklemma», Kari Løvendahl Mogstad, uttalt til NRK.

- Glimt i øyet
Nå kaster nettapoteket Farmasiet og deres reklamebyrå Anorak seg inn i debatten med det de kaller et «Kvinnehelsesalg». Ved å bruke kodeordet VanessaPiaSynnøve får kundene deres 30 prosent avslag på «kvinneprodukter som forbedrer helsen, ikke utseendet ditt».

Markedsdirektør Hanne Kjærnes forteller at de har allerede har fått god respons på kampanjen. 

- Kvinnehelse er et viktig tema for oss året rundt og noe vi har engasjert oss i over en lengre periode. Selv om det er et tema vi tar veldig på alvor, er vi opptatt av å vise at man kan gjøre det med glimt i øyet. Da anledningen dukket opp og vi ser dette engasjerer veldig, så fikk vi hjelp av Anorak til å ta tak i dette på en smart måte og kanskje ta litt brodden ut av det også.- Mye av engasjementet rundt lanseringen av denne klinikken har kommet i form av kritikk. Tar dere stilling i debatten her?- Dette skal egentlig ikke dytte debatten i noe som helst retning. For oss handler det om å synliggjøre hva kvinnehelse er for oss som apotek. Det handler om helt andre ting enn skjønnhet. 

- Kjempebra at samtalen er startet
- Hva snakker dere om når dere snakker om kvinnehelse?- Når vi snakker om kvinnehelse, snakker vi om et bredt spekter av produkter. Alt fra intim, lyst og samliv, underlivsplager, produkter man trenger før man blir mor og etter man er blitt mor, til ting man trenger i overgangsalderen.- Ingen skjønnhetsprodukter?- Vi selger også skjønnhetsprodukter på Farmasiet, men de er ikke en del av denne kampanjen. 

- Er det vanskeligere å kommunisere rundt kvinnehelse enn helse generelt?- Det er to ting vi er veldig opptatt av. Det er at vi må ta det på alvor, samtidig som vi må ta litt brodden av at det er så farlig. Det er en tematikk man kan snakke mer åpent om enn man kanskje har gjort.- Tro du Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord kan bidra med noe i debatten om kvinnehelse?- Jeg synes det er kjempebra at samtalen er startet. Det i seg selv synes vi er viktig.

- Misforståelse
Ansvarlig lege Karim Sayed og medeier i Nomi Oslo mener kritikken mot dem bygger på en misforståelse.

- Vi har aldri påstått at estetisk medisin er en form for kvinnehelse, dette er en misforståelse basert på hvordan DN har satt opp ingressen mot tittel. Når man leser det fulle sitatet, er det etter vår mening klart å tydelig at det refererer til en spesifikk behandling vi tilbyr, som hjelper mot bekkenbunnsproblemer som mange opplever etter fødsel, skriver han i en uttalelse til Kampanje.

- Vi tilbyr også andre slike behandlinger som er knyttet til kvinnehelse. Derav misforståelsen. Vi skjønner at vi kunne vært tydeligere i måten vi kommuniserte dette på, og tar det med oss videre.

Skaper debatt:

Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord skal sammen eie 50 prosent av skjønnhetsklinikken Nomi Oslo. Satsingen blir kritisert fra flere hold. Foto: Julie Pike