Saken blir oppdatert.

Den norske reklamefilmen «When Harry met Santa» er blant det aller beste som er blitt laget i hele verden det siste året. Det har en internasjonal jury i verdens mest prestisjefulle reklamekonkurranse Cannes Lions konkludert med. Fredag inntok reklamebyrået Pol scenen for å ta imot gulløven for filmen de har laget for Posten.

Av over 2.000 innsendte bidrag, ble det delt ut åtte gull og to Grand Prix i denne kategorien.

«When Harry met Santa» ble lansert før jul i fjor og er en del av Postens markedsføringsstrategi om å kapre julehandelen med en storstilt og overraskende reklamekampanje i fjerde kvartal. Internasjonal oppmerksomhet er et av målene annonsøren har satt seg og med denne filmen klaffet virkelig alt.

- Vi har sett mange fantastiske julereklamefilmer tidligere. Mye er allerede gjort og det er vanskelig å gjøre noe nytt, friskt og originalt. Denne stien er godt oppgått. Så dette var fantastisk. For en vri! Den er medfølende og empatisk. Feilfritt utført. Skuespillet, manuset, regien og klippingen, lister jurypresident David Lubars opp overfor Kampanje.

- Det er selvfølgelig også en overraskende historie… En tynn julenisse! legger han spøkefullt til.

Se intervjuet med jurypresidenten her (saken fortsetter):


- Underholdt hele veien
«When Harry met Santa» skildrer en gryende romanse mellom julenissen og Harry, og avsluttes med et heftig kyss mellom de to. Ideen bak filmen tar utgangspunkt i at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

Les også: Posten overrasker med homofil nisse i ny julefilm

- Er dette et tema som ga gjenklang hos juryen?

- Det var veldig tydelig. Det var det andre vi likte med den. Vi satt ikke og lurte på hva den handlet om, likevel underholdt den oss hele veien gjennom.

Dermed fortsetter Posten og Pol å markere seg internasjonalt. Nylig fikk kampanjen også to gull i PR Week Global Awards. Her hjemme har filmen fått Grand Prix i Gullblyanten og Gullfisken, for å nevne noe.

I Pol har teamet bestått av tekstforfatter Rikke Sofie Jacobsen, AD og kreatør Pia Lystad, rådgiver Marius Eriksen og prosjektleder Kristin Eidså Brantzeg Scheele.

Filmen er produsert av B-Reel med Sacarias Kiusalaas på regi.

Se filmen her (saken fortsetter):


- Forførende
Det var en enstemmig jury som stilte seg bak «When Harry Met Santa» som gullkandidat forteller jurymedlem og kreativ sjef i McGarry Bowen London, Susan Higgs, til Kampanje.

- Håndverket, historiefortellingen og det viktige budskapet. Det er en utrolig vakker og viktig historie som vi ikke har blitt fortalt tidligere. Det er en forførende filmsnutt, sier hun til Kampanje.

Filmjuryen er én av få som kan dele ut to Grand Prix i Cannes Lions. I år gikk de til 4Creative i London og Smuggler i Los Angeles for reklamefilmer for henholdsvis Channel 4 og Apple. Det er spesielt én ting som skiller disse filmene fra Posten-filmen ifølge jurypresidenten.

- Grand Prix-filmene handlet faktisk om å selge ting. «Vennligst se dette», eller «vennligst kjøp dette». Det er en litt vanskeligere å gjøre enn et vakkert, skjønt og empatisk budskap. Det var ikke noe galt med Posten-filmen, det var bare det at de andre filmene hadde en vanskeligere oppgave, sier David Lubars.

- En Grand Prix-jobb huker av alle bokser. Det er feilfritt på hvert eneste nivå, både i håndverket og hvordan lyden fungerer. Magien oppstår når alt spiller på lag og arbeidet lever sitt eget liv. Det er det det handler om, sier Susan Higgs.

Les også: Byrå-Norge på fest i Cannes: - En investering i det sosiale 

Tre norske løver
Filmløvene er de mest ettertraktede i hele konkurransen og det hele festivalen startet med i sin tid. Bare i år ble det sendt inn over 2.000 bidrag i denne kategorien.

Det nærmeste Norge har kommet gull i filmkategorien de siste årene, var i 2016 da Schjærven fikk sølv for kampanjen «Kjære pappa».

Fasit for den norske reklamebransjen i Cannes er 25 arbeider på shortlist, to gulløver og én sølvløve.


Det er bedre enn i fjor da Norge satt igjen med tolv shortlistplasseringer og tre bronseløver. Årets løvefangst har fordelt seg slik:

Try har fått 14 shortlister og én gulløve. 

Les mer: Try-team vinner årets første gull i reklame-VM: - Verdens beste velkomstgave

Pol
har fått syv shortlister og én gulløve.

Apriil har fått én shortlist og én sølvløve.

Les mer: Apriil får sølv i Cannes: - En perfekt idé

Nord DDB har fått to shortlister og Anti har fått én shortlist.

Torsdag møtte Kampanje norske reklametopper på fest i Cannes: