USA er ikke lenger «The land of the free», fastslår Amnesty International i en ny global kampanje som ble lansert 24. juni.

Menneskerettighetsorganisasjonen har fått Emilie Nicolas med på laget. Den norske sangeren har lånt bort stemmen sin til en revidert versjon av den amerikanske nasjonalsangen, «The Star Spangled Banner».

Det er reklamebyrået Anorak som står bak kampanjen, og ifølge dem kampanjen i skrivende stund blitt sett av 3,3 millioner mennesker. I tillegg har 893 200 har gitt den et hjerte og over 1000 personer har laget reaksjonsvideoer hvor de gråter mens de ser på videoen.    

Se kampanjevideoen nederst i saken.    

Amnesty-kampanjen er en reaksjon på nyheten om at «Roe v. Wade», som har sikret amerikanske kvinners rett til abort siden 1976, i forrige uke ble omgjort av USAs høyesterett. Nå som «Roe v. Wade» er omgjort, har flere stater i USA allerede fjernet retten til trygg og lovlig abort.    

Erstatter free med stillhet 
Amnesty International svarer med å utfordre en av de grunnleggende sannhetene som amerikanere forteller seg selv om landet sitt, at de er «The land of the free». 

Nicolina Knapp fra BRF står for regien i kampanjevideoen, som følger fire kvinner og jenter som møter konsekvensene av strengere abortlover. 

Et av de kreative grepene som er tatt i videoen, er at Emilie Nicolas avslutter sangen med stillhet, der ordet «free» vanligvis blir sunget.

– Alle har rett til å bestemme hva som skjer med kroppen deres. Det er så enkelt, sier Nicolas.   

Vil legge press på makthaverne
Lars Holthe
og Peter Power, kreatører i Anorak, sier at de håper filmen kan være med å legge press på makthaverne.  

- Ideen bak filmen kom fra innsikten om at det finnes en stor motsetning i at USA er en av nasjonene i verden som snakker og synger høyest om frihet, men samtidig nå begrenser kvinners frihet til å bestemme over eget liv, og med dette gjør kvinner til annenrangs borgere, sier Holte i en melding. 

- Vi håper vi kan hjelpe Amnesty International med å legge press på makthavere og gi alle amerikanere som ser den en mulighet til å reflektere over hvorvidt de fortsatt kan titulere seg som «The Land of the Free», sier Power.     

Kundedirektør Janne Espevalen forteller at de startet å jobbe med kampanjen før jul i fjor.  

– Saken er viktig, politisk og historisk så dette er et prosjekt som betyr enormt mye. Vi har hatt som målsetting å være klare hvis/når det det verst tenkelig skjedde, hvilket det gjorde sist uke. Da er det stort at vi her oppe i nord kan være med å påvirke,  sier Espevalen.    

Kjører abort-kampanjen i ti land
Ifølge Anorak kjøres kampanjen primært ut på digitale flater og blir distribuert i over ti land, på tvers av flere kontinenter. Den er også oversatt til seks språk, deriblant kinesisk. 

Videoen inneholder også en begjæring for å beskytte retten til trygg abort i USA, hvor Amnesty ber guvernører over hele USA beskytte retten til trygg og lovlig abort i deres stat. 
  
– Mye av kampen vil skifte til lovgiver på statlig nivå og Amnestys underskriftskampanje retter seg mot guvernører over hele USA, sier politisk rådgiver i Amnesty International, Patricia Kaatee 

Ved å henvende seg direkte til guvernørene i delstatene ønsker Amnesty å påvirke de som sitter med nøkkelen til å sikre retten til trygg og lovlig abort.  

– Det haster å skape et internasjonalt press - spesielt på de 22 statene som har vedtatt lover som helt eller delvis forbyr abort. Jeg håper folk engasjerer seg og signerer aksjonen vår på amnesty.no, sier Fundraising- and Marketing Manager i Amnesty, Camilla Kolverud.

Se kampanjevideoen her: 


Fra Anorak har kreatørene Lars Holthe, Stein Simonsen og Peter Power jobbet med kampanjevideoen. Client Director er Janne Espevalen, Planer er Nicklas Bohman, Project Manager er Camilla Von Borcke og Klaudia Lech har stått for Brand Activation.

Fra Amnesty International Norge er Marketing and Fundraising Manager Camilla Kolverud, mens Kristine Djuvik Kro er rådgiver. Videoen er produsert av BRF med Nicola Knapp på regi. Ohlogy har stått for musikken med Emilie Nicolas på vokal.