Om noen få uker skal reklameparet Sollin Sæle og Per Berge Moe endelig realisere drømmen om å være med på verdens største reklamefestival Cannes Lions. I 2020 gikk de til topps i INMAs kåring av Young Lions Digital, der premien er å måle krefter med andre reklametalenter fra hele verden i den verdensberømte franske strandbyen, men koronapandemien gjorde at deltakelsen ble utsatt ett år og - kanskje like kjedelig - digital. 

Tidligere i år gikk de igjen til topps i den norske konkurransen og nå er Sæle og Berge Moe klare for revansje og fysisk deltakelse i Young Lions.

Les mer: Reklamepar får sin Cannes-revansje

- Litt skuffet
Overraskelsen deres var imidlertid stor da de oppdaget at premien ikke inkluderer Young Lions-pass. Det må de betale for selv til den nette sum av 15.000 kroner hver. Det inkluderer 600 euro hver for deltakelse i konkurransen og over 900 euro for innslipp på festivalområdet. 

- Selv om vi er supertakknemmelige både for at vi vant og for at INMA i det hele tatt arrangerer, er vi litt skuffet over at Young Lions-passet ikke er inkludert i premien her i Norge. Men det er opp til hver enkelt arrangør og vi burde jo ha lest de lokale konkurransereglene bedre, sier Sollin Sæle til Kampanje.

- Kreativt Forum sender ned vinnerne i Film, Visuelt sender ned vinnerne i Design, og vinnerne fra land som Sverige og Canada får pass samt hele turen dekket, så vi trodde at pass var inkludert da vi deltok. Men det er jo ingen selvfølge, og vi vet nå at også for eksempel Storbritannia betaler alt selv, fortsetter Per Berge Moe.

Tilbyr Tiktok-konsepter
Men Sollin Sæle og Per Berge Moe er ikke kreatører for ingenting. Løsningen deres er å selge reklamekonsepter til Tiktok til en tusenlapp hver for å finansiere billettene.

- Vi kan tilby et TikTok-konsept som kler merkevaren din og som kan fungere som en del av en langsiktig feed. Er du heldig lager vi selve Tiktoken også, men det kan vi ikke garantere, sier de.

- Vi har ikke noe særlig erfaring med dette fra før, men det er det jo ikke så mange i Norge som har og du betaler heller ikke så mye. Vi har derimot mye erfaring med merkevarebyggende idéarbeid fra noen av de beste reklamebyråene i landet og god forståelse for Tiktok, så vi har tro på at vi har relativt greie forutsetninger.

Får hjelp av INMA
Det ambisiøse målet har vært å lage 30 Tiktok-ideer, som skulle finansiere to festivalpass. Det slipper de etter at INMA har kommet på banen og spyttet inn 600 euro til hver av dem for deltakelse i konkurransen. I tillegg vil INMA premiere duoen med halvparten av festivalpasset dersom de kommer på pallen og hele dersom de vinner.

Det betyr at Sollin Sæle og Per Berge Moe «bare» må selge ni Tiktok-ideer for å finansiere billettene. Dersom de vinner, vil de donere pengene til vinnerteamet i Brasil, forteller de.

- Utelukkende positiv respons
Sæle og Berge Moe, som er sammen på privaten, har tidligere  ogsåjobbet sammen i Anti. I dag jobber Sæle i Anorak og Berge i Kitchen.

- Hvordan var responsen fra byråene dere jobber fra da dere introduserte dem for denne ideen?

- Responsen fra byråene våre da vi introduserte dem for denne ideen var utelukkende positiv. Selv om Kitchen og Anorak er konkurrenter unner de oss å få oppleve Cannes, synes dette er morsomt, og ser at det vil ende opp med å gjøre begge flinkere i jobben vår. Skal Norge kunne levere på internasjonalt nivå trenger vi at unge kreatører herfra får de samme mulighetene til å lære i utlandet som Sverige og Brasil.

- Hvor lang tid regner dere å bruke på hvert oppdrag?

- Vi regner med å bruke to-tre timer per idé, men understreker at prisen er prosjektbasert og timebruken kan variere. Vi har bestemt oss for å operere motsatt av de fleste byråer og bruke mer tid desto bedre briefen er fylt ut. Så her gjelder det å ha den mest bestemte og tydelige briefen!

Det er imidlert en liten hake ved tilbudet. Paret kan ikke ta imot kunder som er konkurrenter av oppdragsgiverne de har i dag, som er Burger King, Meny, Ruter, Elkjøp, Bademiljø, SJ og Fontenehuset.

- Dere sier at kreatører kan ta kontakt anonymt, betyr det at dere er åpne for å selge dem ideer?

- Vi er selvfølgelig åpne for å selge idéer til anonyme kreatører som står fast. Det skulle bare mangle. Jo høyere kvalitet vi leverer som bransje jo bedre kan vi alle ta oss betalt i fremtiden. Bare husk å holde det anonymt.