Det ferske reklamebyrået Ring 2 snur opp ned på den tradisjonelle byråkonkurransen når de inviterer annonsører til å konkurrere om å få jobbe med dem, og ikke motsatt.

«Som en del av vår høstsatsing ser Ring 2 at vi har rom for å styrke våre annonsørforbindelser. Vi har derfor besluttet å invitere norske og internasjonale merkevarer til en åpen pitchprosess», skriver de på nettsidene sine

Der beskriver de en prosess som starter med en prekvalifiseringsrunde og fortsetter med kjemimøter og innlevering av brief, før planen er å tegne kontrakt med vinnerannonsøren 27. august.

Må ha byråerfaring
Konkurransen er åpen for annonsører med en omsetning på minst 9,2 millioner kroner som kan vise til tidligere markedsbudsjetter på over én million kroner, samt erfaring med PR-, event- eller reklamebyrååer.

Konkurransen er delt i byråets sosiale kanaler der den allerde har høstet stor oppmerksomhet. Og byrået mener alvor, fastholder strategisk leder Per Kristian Voss Halvorsen i Ring 2

- Hvordan dukket denne ideen opp?- Det er litt sånn som ideer ofte dukker opp. Vi sitter og snakker om høsten og hvordan vi skal posisjonere oss og synliggjøre byrået vårt litt. Man må ha en viss størrelse for å bli invitert i pitsjer, men vi tenker at et relativt nytt byrå som vårt, som er sultne, er en ideell samarbeidspartner for mange annonsører, sier Voss Halvorsen til Kampanje.

Han er en av gründerne bak byrået som han startet opp sammen med Ina Egelandsdal, Alexander Gjersøe og Hans Magne Ekre i fjor. De har bakgrunn fra større byråer som Anti, SMFB og Pol.

Les mer: Tidligere partnere fra Pol, Anti og SMFB starter eget byrå: - Å starte med blanke ark er ikke alle forunt

- Når vi først har sagt A, må vi si B
Per Kristian Voss Halvorsen ser ingen grunn til at ikke også annonsørene skal legge seg i selen for å lande et byråsamarbeid.- Alle pitsjer går litt to veier. Man skal velge hverandre. Det er ikke bare annonsørene som skal velge oss, sier han og legger til: 

- Alle vet at det til syvende og sist er annonsøren som sitter med makten her.- Er dette en konkurranse dere har planer om å gjennomføre? 

- Ja, når vi først har sagt A, så må vi si B. 

- Men det kommer kanskje an på hvor mange annonsører som melder seg på?- Ja, men vi har troen på at det finnes sporty markedsavdelinger og folk der ute som synes dette er en morsom greie. Og så opplever vi at de som har etablerte byråforbindelser i større grad har oppgaver de kan sette ut til mindre byråer. Vi er ikke noen trussel for de aller største byråene her.- Stikker seg ut i mengden
Knud Fahrendorff
gir råd til annonsører om deres byråvalg i Anfo- og Teft-eide Elect. Han synes annonsørkonkurransen til Ring 2 er et morsomt påfunn.

- Det høres spennende ut, dersom de klarer å treffer annonsører som er midt i et bytte av byråer, sier Fahrendorff.

- Tror du de vil lykkes med konkurransen?

- Det vil tiden vise, men det er en god måte å bli kjent i markedet på og det har man behov for når man er ny og i en etableringsfase, sier han.

Han tviler imidlertid på at metoden vil bre om seg.

- Det vil nok fortsatt være vanlig at det er byråene som pitsjer på kundene. Men dette er en artig måte å stikke seg ut i mengden.

Saken fortsetter etter bildet.

Knud Fahrendorff NY (Mal_980x674).jpg

Morsomt: Knud Fahrendorff liker påfunnet til Ring 2, men han er mindre sikker på at det vil slå an som konsept.

- Skal være humør i bransjen

Annonsørenes byråkonkurranser har vært gjenstand for mye debatt opp gjennom årene, spesielt når det kommer til hvor mye ressurser og tid deltakelsen krever av byråene.

- Ligger det en kritikk mellom linjene her av hvordan annonsører arrangerer byråkonkurranser?- Jeg vil ikke si det er kritikk. Vi er generelt opptatt av at det skal være litt humør i bransjen og jeg tror alle skjønner at det er et spøkefullt element i dette, sier Per Kristian Voss Halvorsen.

Men det er litt alvor også, erkjenner han.

- Alvoret ligger i at vi har lyst til å jobbe med spennende, interessante annonsører, og at vi parodierer språket i anbudsprosesser. Det har et veldig tydelig språk som brukes nesten bare der. Og det brukes ord som vi nesten ikke forstår.- Hvordan har tilbakemeldingene vært så langt? 

- Vi har fått veldig mye hyggelige tilbakemeldinger, både i åpne kommentarer på Facebook og Instagram, og på meldinger. Mange synes dette er et morsomt initiativ. Vi har også fått den første henvendelsen fra en annonsør. Den tikket inn allerede i går kveld.Jakter på drømmekunden
- Alle annonsører som går videre fra kjemimøtene blir kompensert med 3750 kroner. Hvordan har dere kommet frem til denne summen? 

- Det er det vi hadde satt av i markedsbudsjettet vårt, sier daglig leder Ina C. Egelandsdal i Ring 2.- Regner dere med å lande et kundeforhold med dette stuntet? 

- Ja, det tror jeg vi kommer til å gjøre. Vi er et byrå som ønsker å tenke annerledes for kundene våre. Da må vi tenke annerledes på hvordan vi skaffer oss kunder. På mange måter blir pitsjen et bevis på hva vi kan gjøre og det tror vi det finnes annonsører der ute som er interessert i, sier Voss Halvorsen.- Hvem er drømmekunden?- En kunde som blir med på denne pitsjen er en drømmekunde. Det vitner om noen som er sporty og har lyst til å bli med på litt gøy, avslutter Egelandsdal.