Neste lørdag klokken 22.15 skal folket igjen stemme frem den reklamefilmen de likte best fra året som var. Showet blir sendt av TV 2 og ledes av Niklas Baarli, men i år som i fjor er det som normalt sett har vært en festaften for reklamebransjen preget av koronarestriksjoner og forhåndsinnspilte takketaler.

- Det er klart vi gleder oss, men det er en nedtur at det ikke blir live, det er ikke til å legge skjul på. Vi ville heller kunne sittet i en sal og vært på fest, men sånn ble det. Det er alltid spennende uansett, selv om det er morsommere å være der live enn bare å se på TV, sier juryleder for Gullfisken-juryen 2021, Lars Mitlid til Kampanje.

- Noen fine lyspunkter
Mitlid har vært mangeårig konsulent i Try og jobbet med et bredt utvalg annonsører. Etter å ha sett gjennom det meste av årets reklamefilmer, sitter han med en følelse av at reklamene har gått bort fra den langsiktige merkevarebyggingen.

- Når vi i juryen har sett gjennom alle filmene som har vært på TV hver måned så kan det føles som om kundene har hatt mer fokus på det kortsiktige kjøp, enn langsiktig merkevarebygging. Men, heldigvis er det noen fine lyspunkter innimellom som gjør at vi fant verdige sølvfisker hver måned, sier han.

Han er imidlertid veldig fornøyd med variasjonen av reklamefilmer som har vunnet Sølvfisker.

- Jeg synes vi har endt opp med en fin bukett Sølvfisker. Det er en god blanding av humor og det emosjonelle aspektet. Det er ikke så langt unna 50/50 på den fronten. I tillegg er det en god spredning av annonsører - fra de større offentlige til de mindre annonsørene, sier Mitlid.

Try står bak flest filmer
I fjor var det Norsk Tipping og Pol som stakk av med Gullfisken for den første reklamefilmen om Lotto-millionærens hund Otto. Også i år stiller Norsk Tipping til start, denne gangen med Try i ryggen og filmen «A Place Up North», som tar utgangspunkt i kometkarrieren til Erling Braut Haaland på fotballbanen.

Try står bak totalt fem av årets Gullfisken-kandidater, Kitchen bak tre, Pol bak to, og Alexander Reklamebyrå og Nord DDB bak én hver.

Disse har vunnet Sølvfisk og er med i konkurranse om Gullfisken (klikke på tittelen for å se filmen):

Måned Byrå Annonsør Vinnerfilm
Januar Try Equinor Morgendagens helter
Februar Kitchen Statkraft Fremtidens stemme
Mars Kitchen Bufdir Det usynlige barnet
April Try Skatteetaten Money back on the skætt
Mai Pol Fjord Line Raskeste veien til Danmark
Juni Try Norsk Tipping A place up north
Juli Nord DDB Oslo McDonalds Generasjonsgapet "Brenne CD"
August Kitchen Av-og-til Av-og-til Barnekampanje
September Try Forsvaret Det var en gang et land
Oktober Try DNB Hun investerer, de nye investorene
November Alexander Reklamebyrå Kiwi Babyboom
Desember Pol Posten When Harry met Santa