Som et bilde på den urettferdige vaksinefordelingen i verden laget Unicef i samarbeid med The Oslo Company en urettferdig kaffekø på en kaffebar i Lillestrøm.

Unicef melder om at millioner av mennesker venter fortsatt på covid-19-vaksinen.

- Vi hadde lyst til å vise hvor urettferdig det er at de rikeste får komme først i køen. For å få nordmenn til å kjenne det på kroppen, innførte vi nye køregler på en kafé i Lillestrøm: Kundene som skulle betale mest, fikk komme først. Vi fikk vi komiker og skuespiller Marlene Stavrum til å stå bak kassa og dirigere køen, filmet med skjult kamera, forteller kreatør Martine Hauge.

- Vi nordmenn hater kø, og vi er veldig lite vant med å bli satt helt bakerst. Når det går ut over oss selv, er rettferdighetssansen veldig stor, fortsetter Lina Nordland som sammen med Hauge står bak kreativt konsept og filmidé.

Se stuntet nederst i saken.

Reklamebyrået vant pitsjeen tidligere i høst, og har etter dette jobbet tett med hjelpeorganisasjonen med å videreutvikle konseptet «Verdens farligste kø».

- Vi ble imponert over The Oslo Company sin evne til å forstå hvordan et komplekst tema skal formidles slik at det skaper oppmerksomhet og engasjement. Den kreative ideen favnet problemstillingen godt, samtidig som den la til rette for en fleksibel arbeidsprosess med flere digitale uttak, sier marketing manager i Unicef Norge, Maria Lønneid.

Hun forteller at de allerede har nådd frem og engasjert mange med kampanjen.

- Sammen med The Oslo Company har vi skapt stor synlighet rundt den urettferdige fordelingen av vaksiner i verden digitalt. Dette er veldig verdifullt, og ekstremt viktig for vårt arbeid for å gi vaksiner til utviklingsland, forteller Lønneid.

I tillegg til skjult kamera-filmen til digitale flater, består kampanjen av filmer og annonser med mål om å skaffe faddere til Unicef og å selge Verdensgaver. Alt til inntekt for vaksiner i landene hvor Unicef jobber.

Kreatører til kampanjen var nevnte Nordland og Hauge, mens Marie Nilsson står for designet. Prosjektleder er Lena Solbakken Johnsen og motion designer er Pawel Bilas. Fotograf er Catharina Caprino og Lise Marie Mørkved er konsulent. Produksjonsbyrået er Magga og Anders.

Fra Unicef var marketing manager Lønneid involvert, sammen med art director Mira Stenvik Granly, digital markedsfører Stian Mina, ansvarlig for sosiale medier Mariell Midtbø Bøyum, kommunikasjonsrådgiver Anne-Mali Thyrum, fundraising manager Ola Wiig Hansen, fadderansvarlig Elisabeth Bjønnes, digital markedsfører Pernille Vik Allesøe og markedsdirektør Marianne Myhrer Kristiansen.

Se filmen her: