Navn: Anders Erikson

Alder: 35

Stilling: Head of Planning i Oceans Satte fyr på bransjen med sitt debattinnlegg om innholdsmarkedsføring.

- Nesten hele bransjen ville svare på kommentaren din om innholdsmarkedsføring. Hva overrasket deg mest med tilbakemeldingene?

- Det som overrasket mest, var nok det at det ikke var mulig å diskutere innholdsmarkedsføring faglig, uten at det ble personlig. Men det var også noe overraskende med den massive støtten jeg fikk på Mail, Facebook og LinkedIn.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- I Trondheim spiser vi ribbe med diverse tilbehør. Til dessert blir det multekrem av egenplukkede multer og fløte fra Røros. Med årene har jeg kuttet ned på alkoholinntaket på julaften, men unner meg en øl og en akevitt, i tillegg til sukkerfri julebrus naturligvis. 

- Har det blitt julebord på deg i år, eller satte omikron en stopper for festen?

- Vi hadde jobbjulebord uka før det godt kjente Scatec-julebordet på Aker Brygge. Hadde vi hatt julebordet en uke seinere, hadde det nok blitt avlyst. Vi er veldig glade for at vi var tidlig ut her. Veldig glade. Julebord er bra for kampmoralen. Det kan bli to til, men hvis det blir, blir det med betydelige restriksjoner. 

- Hva slags terningkast gir du medieåret 2021 og hvorfor?

- Medieåret 2021 startet godt med stormingen av den amerikanske kongressen. Et historisk øyeblikk. På det tidspunktet trodde jeg medieåret 2021 skulle bli enda bedre enn medieåret 2020, men nå på slutten av året vil jeg nok lande på at medieåret 2021 står til terningkast fire. 2020 var jo selve nyhetsåret. Aldri drukket så mye rødvin til nyhetene før. 

- Hva er årets beste og verste TV-øyeblikk? 

- Har ikke ett beste TV-øyeblikk i år dessverre, men under lockdown tidligere i år så jeg sesong 1-9 av «Seinfeld» på nytt. Det var jo for så vidt en kavalkade av gode TV-øyeblikk som jeg levde lenge på. Det verste TV-øyeblikket i år var nok for min del da det ble kjent at vi landet på en slags sentrumsregjering med AP og SP. Så mye prat om klima og miljø under valgkampen, men når folk til slutt skulle stemme ble ikke ord gjort til handling. Antiklimaks og gedigen skuffelse.

- Kjenner du deg igjen i debatten om slitne kommunikasjonsfolk? Hva tror du er løsningen?

- Ja, absolutt, men for å være ærlig så synes jeg folk generelt er slitne. Det er bemerkelsesverdig hvor ofte folk på min alder pluss minus fem år, snakker om hvor slitne de er. Det er et samtaletema som går på repeat. Jeg mener løsningen er å slette Slack og Outlook på mobilen og klappe igjen laptopen på et fornuftig tidspunkt. Få ned skjermtiden og ha et tydelig skille mellom jobb og fritid tror jeg er ekstremt viktig. Selv om vi belønner det-å-alltid-være-på, tror jeg alle parter tjener mye mer på å ha folk som har balanse mellom jobb og fritid, som har overskudd og som generelt har det bra. Det kan være smart å legge til rette for trening, yoga og meditasjon i arbeidstiden, kanskje en felles time i løpet av uken. Trening reduserer stress og gir energi. Det er egentlig en no-brainer, også når det kommer til produktivitet, vil jeg tro. Kanskje et bedriftsabonnement på tjenester som Headspace? Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før arbeidsgivere som skal være attraktive  påta seg mer ansvar for sine ansattes velvære. Spesielt nå som jobb og fritid smelter sånn sammen. 

- Norske annonsører bruker fem milliarder kroner på innholdsmarkedsføring. Er det verdt det?

- Med ett ord: Nei. Med litt flere ord: Vi vet altfor lite om innholdsmarkedsføring virker og hvordan denne formen for markedsføring virker. Derfor synes jeg vi bør være mer kritisk og mer nysgjerrig, før vi roper halleluja og går all-in.

- Boikott eller bred dekning? Hvordan bør norske medier forholde seg til OL i Beijing og fotball-VM i Qatar til neste år?

-
Nå som vi er helt på oppløpet ville jeg si bred dekning. Alt for mye blod har blitt spilt for disse idrettsarrangementene de siste årene, til at vi nå skal snu ryggen til. Vi må heller bruke andre metoder for påvirkning på myndighet og styresett i Qatar og Kina. Men hadde jeg blitt spurt for noen år siden hadde jeg definitivt sagt boikott. 

- Hvem bør bli ny NRK-sjef og hvorfor?

- Trine Eilertsen i Aftenposten. Hands down, Norges flinkeste redaktør.

 - Hvilke vaner skal du legge fra deg i 2021 og hvilke nye vil du ta til deg i 2022?

- Mindre skjermtid. Mindre prokrastinering. Mindre utsettelse av små og store problemer. Mindre bruk av ordet «liksom». Mer kvalitetstid med bøker. Og til slutt, mer pengekontroll.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2021 kommer du til å huske best?

- Et bilde av to venninner og en baby på stranda på Stokkøya i Åfjord i Trøndelag, fra i sommer.

To venninner og en baby:

Et bilde av to venninner og en baby på stranda på Stokkøya i Åfjord i Trøndelag, kommer Anders Erikson til å huske aller best fra året som snart er over. Foto: Privat.