Torsdag denne uken var det FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Det markerte også starten på 16-dagerskampanjen fra Fokus Kvinner, som i år har som mål å få ordet «femisid» inn i norske ordbøker. Femisid defineres som drap på kvinner fordi de er kvinner.

Det er Apriil Reklamebyrå som har utviklet kampanjen og nå er de klar med en reklamefilm for saken som er produsert av The Film Agency Oslo.

Regissør er Anna Fredrikke Bjerke, som også har en tverrfaglig master i Film- og kjønnstudier. Hun er en av usedvandlig mange kvinner som har bidratt, både foran og bak kameraet.

- Det er meg bekjent første gang vi har kun har kvinner i alle ledd fra regi og tekst til postproduksjon, lyd, musik og fotograf, og vi er stolte av å få sette fokus på et så viktig tema. For uten ord, er det vanskelig å snakke om et problemet, sier Maren Gjerdrum Haugen, produsent i The Film Agency Oslo.

Hun forteller at de er et produksjonsselskap som er drevet av kvinner, og med en overvekt av kvinnelige ansatte. De fikk derfor en idé om at de skulle gjennomføre produksjonen utelukkende med kvinnelig stab.

- I en til dels mannsdominert bransje bød det på utfordringer, og spesielt i lysavdelingen var det mørkt, men vi er prisgitt bidraget fra vårt mannlige innslag der. Resten av funksjonene både i stab og i postproduksjon ble besatt utelukkende av kvinner, sier Gjerdrum Haugen.

- Det hyggelige med å sette sammen et slikt prosjekt, var den utelukkende positive responsen fra de vi kontaktet og viljen til å være med å bidra. Det skapte et fellesskap for oss i produksjonen, fottsetter hun.

I tillegg til alle som har jobbet bak kamera, har The Film Agency også fått med seg fotballspilleren Khalida Popal som flyktet fra Afghanistan til Danmark i 2011 etter å ha mottatt dødstrusler, til å figurere i filmen.

Musikken er donert av Juno Jensen og Konradsen.

Staben i filmen har bestått av Anna Fredrikke Bjerke (regissør), Mari Kihle (kreatør i Apriil), Hege Svendsberget (produksjonsleder), Maren Gjerdrum Haugen (produsent), Alvilde Naterstad (foto), Tora Turøy (B-foto), Anette Alvik (kameraassistent), Ida Bjerch Andresen (rekvisitør), Siril Bredesen (Kostyme) og Tobias Olsen/Joakim Tutturen (lys).

På postproduksjonen til Nordisk Film Shortcut finner vi Maren Nordgård (post-produsent), Mina Nybakke (klipp), Bianca Rudolph (Grade) og Gunn Tove Grønsberg (lyd).