I disse dager er Ung i Trafikken ute med en ny kampanje frontet av TikTok-profilen Oscar Westerlin, som er en av Norges største influensere på TikTok. Kampanjen, som er laget av Kikkut Kommunikasjon, «har som mål å øke unge bilisters oppmerksomhet bak rattet.»

- Vi ønsker at ungdommer legger fra seg mobilen, og kjører edru. Dette er en kampanje som blir kjørt i to perioder, hvor en har fokus på at unge legger fra seg mobilen under kjøring, og den andre har hovedfokus på at ungdom skal kjøre edru og at de blir opplyste om at dagen derpå promillen varer lengre enn de tror, sier prosjekt- og kampanjeansvarlig Liv Marie Bendheim. 

Hun viser til en undersøkelse utført av Norstat for Frende i fjor, der 43 prosent svarte at de sjekker mobilen mens de kjører. Det er de yngste som kommer verst ut i undersøkelsen – to av tre i aldersgruppen 18-29 år svarer de sjekker mobilen ofte eller innimellom under kjøring.

- Vi bare «må» sjekke mobilen, fordi belønningssenteret i hjernen vil frigjøre dopamin når vi responderer på vibrering, lys og lyder fra mobilen.Vi ønsker å vise at ungdom at de kan ta kontroll over handlingene sine og frigjøringen av dopamin i hjernen. Altså, at de må skape nye forbindelser i hjernen og positive forventninger til å ikke sjekke mobilen. Vi viser dem at det er attraktivt å kjøre mobilfritt, og tipser dem om alternative handlinger som gir dem dopamin ved å kjøre trygt, sier Bendheim. 

- Veldig populær i vår målgruppe
- Hvorfor valgte å samarbeide med Oscar Westerlin?

- Dessverre ser vi fra tid til annen at influensere og folk ungdom ser opp til filmer seg selv mens de kjører og legger ut dette i sosiale medier. Vi trengte en toneangivende person som kunne være en motvekt til de kjente personene som dessverre har brukt mobilen ulovlig under bilkjøring, sier Bendheim.

Hun sier de valgte Westerlin rett og slett fordi «han er veldig populær i vår målgruppe.»

- vi ønsket å samarbeide med han da vi tror at ungdom lytter til hva Oskar mener og gjør. Ungdom trenger et forbilde som setter grenser og som tydelig sier ifra om at det ikke er greit å bruke mobilen eller kjøre rusa under bilkjøring, sier hun.

 - Hvordan har responsen vært?

- Innholdet vi har laget har vært så troverdig, og i stil med Oskar sitt uttrykk, at flere har lurt på om kampanjevideoen Oskar har delt har vært på ekte. Da må vi i samarbeid med Kikkut Kommunikasjon ha gjort noe riktig, sier hun. 

- Går ikke rundt grøten
Byråleder i Kikkut Kommunikasjon, Hilde Thoresen, sier at at Ung i Trafikken i årets kampanje særlig ønsket å nå ut til unge menn, og at Westerlin har en rekkevidde på tre millioner visninger per uke. 

- Oskar har samarbeidet med Ung i Trafikken tidligere og mange av følgerne hans er i målgruppen for kampanjen. Oskar har i tillegg en stil som er direkte uten å gå rundt grøten, noe som gjør at vi ikke trenger å pakke inn budskapet. I tillegg tror vi at humoren hans pakker inn budskapet på en måte som er lettere å svelge uten at vi trenger å bruke den famøse pekefingeren, sier hun. 

- Det er mye banning i reklamefilmen, er dette et bevisst grep?

- Vi hadde ikke noe mål om å ha lite eller mye banning i filmene, men vi var opptatt av at Oskar skulle gjøre filmene til sine egne for at de skulle passe inn i hans kanaler. Hvis Oskar hadde spilt ut manusene akkurat slik han fikk de fra oss, ville vi risikere å gi inntrykk av at avsenderen var en 36 år gammel mann fra et småbruk på Stange (en av byråets tekstforfattere, red. anm.), og det ville ingen vært tjent med, sier Thoresen.

Dette er den andre kampanjen Kikkut lager for Ung i Trafikken