I sin nye kampanje gjør NAF et poeng ut av at norske veier «skriker etter vedlikehold». Kampanjen lanseres i forkant av høstens Stortingsvalg for å vise frem hvor dårlig det står til på mange veier.

- Det vil koste mer enn 100 milliarder kroner å sette veiene i god nok stand, skriver NAF i en pressemelding.

- Samtidig er det fullt mulig å ta igjen forfallet på veiene i løpet av ti år, hvis politikerne prioriterer dette, mener de.

Kampanjefilmen kan du se nederst i saken.

Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i Naf, forteller at bare én av fem kroner som brukes på vei går til å utbedre eksisterende veier.

- Det er på tide at politikerne innser alvoret og gjør noe med det store forfallet på veiene. Valget i høst er en god mulighet for politikerne til å gå fra vage løfter til å forplikte seg til konkret handling, sier hun.

Hun forteller at trygge veier er en viktig sak for Naf sine medlemmer.

- Når vi spør hvilke tiltak politikerne bør prioritere innen transport, svarer én av to at veivedlikehold er en av de viktigste sakene. For Naf er det viktig å kommunisere til medlemmene våre at vi jobber med saken på vegne av dem, legger Ryste til.

Ingen pekefinger
Kampanjen er utviklet i samarbeid med reklamebyrået Anti, og skal sette problemet med veivedlikehold på dagsorden.

- Dårlige veier er en kjent hverdagsutfordring for mange, særlig de som bor utenfor byene. Det kunne vært fristende å peke på alvoret og sikkerhetsrisikoen, men det er vel så effektivt å bruke humor og sjarme for å få frem et viktig poeng, sier strategisk rådgiver i Anti, Torstein Drogseth.

I videoen, som vil gå på online video og i sosiale medier, er veihull gjort om til ansikter som fremfører «Lacrimosa» av Mozart. Hvert hull har fått sin egen stemme, og det er Ekko Agency som har laget sin egen versjon av verket.

- Ikke til å ta feil av
Bak idéen står det kreative teamet Gerd Maria Stangeland og Nina Bugge. De forklarer at så store temaer som dette ofte krever enkle og tydelig virkemidler for å nå gjennom.

- Vi ville gi norske veier en stemme så de også ble inkludert i den viktige debatten. Deres standpunkt er ikke til å ta feil av, sier teamet.

Filmen er produsert av Anti selv, med Stian Andersen på regi.

Store ressurser
Det er første gang siden høsten 2015 at Naf bruker så store kampanjeressurser på sitt politiske arbeid.

- Dette er en av Naf sine kjernesaker, og engasjementet fra våre lokalavdelinger har vært stort, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Ingunn Handagard, og legger til:

- Vi gleder oss til å vise bredden og kraften i organisasjonen når hele NAF skal ut og aksjonere.

Naf og Anti har samarbeidet siden 2019. Førstnevnte har klatret 38 plasser på Norsk Kundebarometer, og endte på en femteplass på årets kåring.

Se kampanjefilmen her: