Årets fadderuker er i gang, og i den anledning er Blå Kors ute med en ny kampanje. For studenter som ikke drikker alkohol kan starten på studietiden bli tøff, noe den ideelle organisasjonen vil rette fokus mot. Kampanjefilmen er laget i samarbeid med Anti.

- Vanligvis er det de som sier nei til å drikke alkohol som føler seg som de kjipe, sier creative director i Anti, Christian Hyggen, til Kampanje.

- Med denne filmen ønsket vi å snu om på rollene, og i stedet gjøre et poeng ut av at det er de som maser som egentlig er de dølle. Vi prøver å få folk til å tenke over egen oppførsel uten å være for moralske eller heve pekefingeren for høyt, sier han.

I filmen gjøres det et poeng ut av at ingen vil bli mast på, og at dette også gjelder under fadderuka. «La andre drikke det de vil i fadderuka» skriver Blå Kors i filmen.

- På spørsmål om man opplever drikkepress i hverdagen svarer mange nei. Men når man graver litt dypere så takker veldig mange ja til alkohol bare for å slippe spørsmål om hvorfor man ikke drikker, sier Hyggen.

Han mener man kan kalle fadderuka for en «ekstremutgave av hverdagen» hvor man skal bli kjent med andre for første gang på veldig kort tid.

- Siden det er en slags uskreven regel om at man skal drikke mye i Fadderuka, er det derfor mange som takker ja til å drikke mot sin vilje, eller holder seg borte fra arrangementer, fortsetter han.

Hyggen mener ensomhet blant studentene ofte er en negativ konsekvens av drikkepress.

- Vi håper filmen kan være med på å bidra til å normalisere at det å takke nei er helt ok, og at gjør det litt vanskeligere å ty til mas når andre ikke drikker, avslutter han.

Kampanjefilmen går på de sosiale mediene Facebook, Instagram og Snapchat. Idéen bak er utviklet av Anti, med Isabelle Eken og Kamilla Wold som det kreative teamet. Regi er ved Morten Borgestad og produksjonsselskapet er Fus.

Se kampanjefilmen her: