Reklamefestivalen Cannes Lions - noen ganger omtalt som VM i reklame - nærmer seg slutten og det ble stang ut for de norske byråene og annonsørene da shortlistene i noen av konkurransens viktigste kategorier ble sluppet onsdag.

Filmkategorien er den aller mest populære i hele Cannes Lions med totalt 2726 innsendte bidrag fra hele verden, og det er også den kategorien flest nordmenn har tro på med 32 innsendte bidrag herfra. Men ingen norske jobber ble funnet verdig en av de 262 plassene på shortlist. Dette er listen over bidrag som er med videre i diskusjonen om gull, sølv og bronse, og den aller gjeveste prisen av dem alle, Grand Prix.

Av totalt 158 innsendte bidrag fra Norge til Cannes, har vi foreløpig fått tolv shortlist-plasseringer og tre bronseløver i retur.

For to år siden satt Norge igjen med 15 på shortlist, én sølvløve og to bronseløver. Også da var den norske bransjen skuffet.

- Ikke noe jubelår
Administrerende direktør i Norges største reklamebyrå, Try, oppsummerer det slik:

- Nei, det ble ikke noe jubelår for Norge i Cannes i år, men samtidig kan vi jo trøste oss med at det har vært verre før og at Norge har kommet sterkt tilbake allerede året etter, sier Kjetil Try til Kampanje.

Byrået hans står for åtte av tolv shortlistnominasjoner, og datterbyrået Pol har fått én av de norske bronseløvene. De to andre har gått til Sollin Sæle og #beholdoslo.

- For egen del er vi veldig fornøyd med åtte shortlistnominasjoner i Try og med bronseløven til Pol. Men det er klart vi har hatt fryktelig stang ut når vi ikke får større uttelling fra shortlist, sier Try.

Tror ikke på kreativitetssvikt
Filmkategorien har tradisjonelt sett vært ansett som den gjeveste kategorien å vinne i for de norske byråene. I 2019 sikret Per Høj seg en bronseløve her, og i 2017 og 2018 gjorde Try det samme.

I år står vi uten vinnersjanser.

- Hva tenker du om at Norge ikke er med i konkurransen om løvene i en så viktig kategori som film? Er det et slags signal om at vi ikke henger med kreativt?

- At Norge ikke er på shortlist i film henger nok litt sammen med at det har blitt produsert langt færre filmer her hjemme de siste årene og at Cannes-juryen har forelsket seg veldig i filmer som på en eller annen måte redder verden. Vi må jo heller ikke glemme at norske reklamebyråer må lage ideer og filmer som fungerer for kundene våre uansett hva Cannes-juryen måtte mene. At Norge plutselig er blitt mindre kreative har jeg liten tro på, sier Try.

Han drar en parallell til et annent mesterskap.

- Det er litt som i fotball-EM. Litt stang ut, litt tilfeldigheter og en liten formsvikt på toppen er nok for tidlig exit. Bare spør Tyrkia.

Den norske bransjen kan glede seg over at det spirer og gror blant nye talenter, og at det norske teamet fikk gull i sidekonkurransen Young Lions Marketers.

Les mer: Orkla-talenter til topps i Young Lions: - Helt uvirkelig