Det er Los & Co som står bak Vinmonopolets nye kampanje, som består av filmer i sosiale medier, i tillegg til nettstedet vennelanging.no. Der gir Vinmonopolet de unge tips til hvordan de kan si nei til å kjøpe alkohol for mindreårige og dermed gjøre det lettere å si nei. 

- For mindreårige kan konsekvensene ved alkoholkonsum være svært negative, både på kort og lang sikt. Derfor ønsker vi å vekke oppmerksomheten til de som kjøper alkohol til mindreårige og få dem til å kjenne på ansvaret de faktisk har, sier administrerende direktør i Vinmonopolet, Elisabeth Hunter i en melding.

Ifølge Vinmonpolet har de unges alkoholforbruk vært nedadgående siden årtusenskiftet, og trenden flatet ut i perioden 2015-2019. Samtidig viser undersøkelser de har gjort at 80 prosent drikker alkohol for første gang før de blir 18 år, og at halvparten av disse har opplevd «vennelanging».

Vinmonopolets undersøkelser viser også at det først og fremst er unge under 25 år som kjøper alkohol til mindreårige. 1 av 3 i gruppen 18 til 25 har kjøpt alkohol til mindreårige, og 30 prosent av disse synes det er vanskelig å si nei når de blir spurt.

- Nordmenns relasjon til alkohol formes i ungdomstida og skjer fordi noen kjøper alkohol for dem før de er gamle nok til å kjøpe selv. Sammen med alderskontrollen er dette en naturlig del av vårt samfunnsoppdrag som handler om å begrense de negative konsekvensene av alkohol, sier Hunter. 

Her kan du se en av de nye reklamesnuttene til Vinmonopolet og Los & Co.