I slutten av januar skrev Kampanje om at reklamebyrået Atyp kapret Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) fra Kitchen. Kitchen har laget Bufdirs reklamekampanjer i fire år, med mål om å rekruttere flere fosterhjemsfamilier over hele landet. 

Det har vært fire fantastiske år sammen med Bufdir og etatene. Faglig, emosjonelt, relasjonsmessig og ikke minst det engasjementet rundt fosterhjemssaken vi alle har fått lov å være en del av de siste fire årene, gjør at savnet kommer til å bli stort, sier Hans Moe, kunsulent i Kitchen til Kampanje. 

Nå er byrået klare med sin siste reklamekampanje for Bufdir, «Det usynlige barnet». Deres forrige kampanje for Bufdir, «Den tomme matboksen», har nå over 650 millioner visninger, og gikk til topps under fjorårets Gullfisken

Se den nye reklamefilmen nederst i saken.

- De usynlige barna forsvinner mer 
Tekstforfatter Gry Sagvolden i Kitchen sier at alle barn fortjener å bli sett, og at hvis de ikke blir det, blir de usynlige. Kitchens nye reklamefilm handler derfor om viktigheten av å se de usynlige barna. 

- Noen barn slutter kanskje å prate og gjør sitt beste for å gå i ett med omgivelsene. Andre blir bråkete og vanskelige for å skjule hvordan de egentlig har det, sier Sagvolden. 

Hun mener at disse barna nå står i fare for å «forsvinne enda mer enn før» på grunn av koronakrisen, fordi vi ikke lenger har de naturlige arenaene og møtepunktene hvor de kan bli sett og fanget opp. 

- I stedet blir vi alle bedt om å være hjemme fordi det er «tryggest», men det tryggeste for alle barn er jo dessverre ikke å være hjemme. Og når det ikke er trygt hjemme og det er det eneste stedet de er, hvem skal se dem da? 

Sagvolden sier at det nå handler om å åpne øynene litt ekstra, å være en trygg voksen og å gjøre en liten innsats for å forsikre seg om at barn i sitt nærmiljø har det bra. 

- Kanskje har du til og med, hvis du kjenner etter, rom for en til - til et barn som trenger å bli sett, sier hun. 

- Alltid lov å håpe på viral spredning
- Deres forrige kampanje for Bufdir, «Den tomme matboksen», ble en viral suksess og vant Gullfisken. Har dere tilsvarende forventinger til denne reklamefilmen? 

- Viktigere enn visninger og priser er jo selvfølgelig at jobben virker i den hensikt den er tiltenkt, at barn som trenger det blir sett, og at flere melder seg som fosterforeldre, sier Moe. 

- Men ja, det klart at den oppmerksomheten «Den tomme matboksen» har fått med sine mer enn smått utrolige 650 millioner visninger verden over, gir saken en kjærkommen legitimitet og oppmerksomhet. Vi er ekstremt takknemlige og stolte over den spredningen filmen og budskapet har fått, og ikke minst over å ha vunnet Gullfisken, legger han til. 

Han sier at de synes «Det usynlige barnet» har blitt en veldig fin og viktig film. 

- Og ja, det er jo selvfølgelig alltid lov å håpe på viral spredning, fiskelykke og gullforgylte blyanter. Vi er vel ikke mer beskjedne enn som så, avslutter han. 

Det kreative teamet i Kitchen har bestått av Gry Sagvolden og Benedicte Svartdahl Killi. Therese Røkke og Ida Holtet Helwig har vært prosjektledere, mens Hans Moe har vært konsulent og Guro Istad har vært redaktør. 

Produksjonsselskapet bak filmen er The Film Agency Oslo, med Kalle Meidell på regi, og Caroline Werring som produsent. Hege Svendsberget og Maren Gjerdrum Haugen har vært produksjonsledere, Martin Solvang som DOP, og Shortcut står for post-produksjonen.